Kahvaltı ve Mevlana Celaleddin Rumi

Kahvaltıya başlamadan

Açıkçası sabah kalktığımda biraz yorgun ve gergindim. Yaz tatili sonrası bir pazar kahvaltısı programımız vardı. Kahvaltımızı, Yol Taverna’da planlamıştık. Stuttgart’ta yaşayanlara tavsiye ederim. Taze kahvaltılıkları ve güler yüzlü personeli ile her türlü övgüyü hak ediyor. Bu seferki kahvaltımızda farklı olarak İngilizce konuştuk. Çünkü Hindistan ve Pakistan arasında ortak nokta olan, Punjab bölgesinden gelen arkadaşlarımızlaydık. Kahvaltı planını aslında Temmuz ayında yapmıştık. Ancak araya giren uzun yaz tatili sebebiyle bugüne kısmetmiş. İyi ki de öyle olmuş, böylece kahvaltı ve Mevlana Celaleddin Rumi ikilisinin bu şekilde bir araya gelebileceğine tanıklık etmiş olduk.

Bir Hindistanlı gözünden Türk kahvaltısı

Henüz kahvaltı başlamamıştı. Daha önce de Türkiye’ye giden arkadaşım Aman, bizi iki kelime ile özetledi ‘muhteşem yemekler‘ ve ‘misafirperverlik‘. Pek de haksız sayılmaz tabi:) Ben yiyecekleri tanıttıkça ortak noktalarımız kendini göstermeye başladı. Tabi onlarınki accuk baharatlı olanı:) Kahvaltı boyunca mutfağımızla bir kez daha gurur duydum. Hindistanlı arkadaşıma göre de Türk mutfağı, sadece lezzetli değil aynı zamanda zengin ve görsel.

Punjab ve Mevlana Celaleddin Rumi

Kahvaltı ve muhabbet derinleştikçe, Hindistan ve Türkiye arasında bulduğumuz ortak noktalar da artıyordu. Dünya, kader, kısmet gibi Arapça kelimeler onların da dilinde yer etmiş mesela. Aynı şekilde birçok Farsça ortak kelime bulmak da mümkün. Biz kelimelerden konuşurken bir şekilde konu Mevlana’ya geldi. Mevlana’nın çok sevildiğini ve Sufi geleneklerinin Punjab’da yaygın olduğunu öğrenmek ben hem şaşırttı hem de sevindirdi. Bana, konuşmamız sırasında Kapadokya’da dervişlerle çekilen bir de Punjab klibi gösterdi. Arkadaşımın anlattığına göre Punjab halkı tarihte bir dönem Sufiler’e kol kanat bile germiş. Wikipedia’da Sufism in Punjab başlığı altında da bu konudan kısaca bahsedilmiş.

Chak de Phatte

Bugün öğrendiğim ve paylaşmak istediğim bir söz, ‘Chak de Phatte‘. Türkçe okunuşu çak de patte:)

Bir kale düşünün. Kalenin etrafı su hendeği ile sarılı ve askerlerin o kaleden değerli eşyaları kaçırması gerek. Aynı zamanda arkalarından gelecek düşmanı da engellemeliler. İşte bu sebeple, kaleye ipli bir düzenek kuruyorlar ve tam kaleden kaçacakları sırada, ‘ipi kes!’ komutu ile ipi kesiyorlar. İşte o ipi kes komutu, bugün de bir kutlama sırasında ‘oldu bu iş’ veya ‘bravo!’ anlamında kullanılıyor.

Günün Özeti

Dünya, birbiriyle bağlı kültürlerle dolu bir yer. Kahvaltı ise bu konuları konuşmak için ideal bir olanak sunuyor. Hindistanlılarla, yemek ve dil üzerine bir çok noktamız var. Tabi bir ortak noktamız da Mevlana Celaleddin Rumi ve onun öğretileri. Böylece kahvaltı ve Mevlana Celaleddin Rumi de bir araya gelmiş oldu:)

Diğer paylaşımlarımı da okumak istersen buraya bir link bırakıyorum.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*