Almanya’da Taşınmak

Almanya'da Taşınmak

Veeee üçüncü göç de tamamlandı:)

Evet sevgili okur, başlıktan da anlayacağın gibi uzun süredir yazamadım çünkü taşındım. Tabi taşınırken seni düşündüm ve bu durumu sana yararlı olacak şekilde paylaşmaya karar verdim:) Almanya’da taşınmak senin de ilgini çeken bir konu ise yazımdan keyif almanı dilerim…

Buraya bir anektot düşmek istiyorum. Bundan yıllar önce çok sevdiğim ev arkadaşım Seçkin, o zamanki evimizi değiştirmek istemişti. Bense ona ‘vallaha çok istiyorsan herşeyi taşı, ben sen taşıdıktan sonra gelirim’ demiştim. Taşınmaktan o kadar nefret eden ben, evet ben o zamandan sonra tam bir göçebe oldum…

Seçkin’e yaptığım tafranın üzerinden yaklaşık 15 yıl geçti ve ben bu 15 yıl içinde 9 kez taşınmışım. Adam temiz kalpli olunca tabi ahı tutu. Burdan selam ederim kendisine (bu yazıyı okuyunca ara be olum:)

Uzun lafın kısası Almanya’da taşınmak, cidden meşakkatli olay ancak işin ince noktalarını bilince çok da zor değil. Alman memelektinde 3 defa taşınmış biri olarak sana anlatacaklarım var, iyi dinle…

Taşınma öncesi

Ev seçimi

Tabiki bu işin başlangıç noktası doğru evi bulmak. Sadece bulmak yetmez aynı zamanda bazı şartları da sağlaman gerek. Örneğin eski evden ne zaman çıkabilirsin (öyle ha deyince çıkılmıyor…) veya ev sahibi sana yeni evi verecek mi bakalım?

Burada evi alman veya kiralaman arasında da farklar var. Ev almak veya kiralamak ile ilgili detaylı yazımı iki güne yayınlayacağım lütfen bekle ama heyecanla bekle:).

Taşınma gününe karar vermek

Taşınma öncesi yapman gereken ilk şey, taşınma gününü belirlemek olacak. Muhtemelen mevcut evinde (eğer kira ise) bildirmen gereken bir süre vardır. Genelde bu süre 3 ay olur. Yani diyelimki 1 Ocak 2020 de eski evsahibine çıkacağını bildirdin. Yeni eve geçmen için en azından 31 Mart’a kadar eski evde oturman gerekir. En azından kirasını ödemelisin. Tabi illa da ödemicem dersen. Bu durumda ‚Nachmieter‘ yani senden sonraki kiracıyı bulman gerek. Yani sen eğer 1 Şubatta eve girecek başka bir kiracı bulursan eski evden daha önce de evinden çıkabilirsin. Sonuç olarak iyi bir plan yapman gerek. Tabi burada yeni evinin de uygunluğu önemli. Belki yeni evinden çıkacak kişi de 3 aylık bir süreye ihtiyaç duyacak.

Gördüğün gibi taşınma günü belirlemek çok da kolay değil. Günü belirledikten sonra da artık iş iyi bir plana bakar…

Sperrmüll yani bildiğin çöp

Almanya’da çöp büyük sıkıntı usta. Ve her istediğinde her çöpü atamıyorsun. Ve taşınırken ille de çöp çıkıyor. Bu sebeple bulunduğun belediyenin sayfasından Sperrmüllantrag yani çöp kaydı yapman gerekiyor. Yılda iki bildirime kadar ücretsiz olup yolun kenarına koyman yeterli. Sana bildirilen günde gelip belediye ekipleri alacak. Birkaç gün önceden koymanın tek sıkıntısı komşuların da senin çöpüne birkaç şey eklemsi olur ki bence hiç de sorun değil…

Postahaneye taşınma bildirimi

Almanya’da gerçekten takdir ettiğim bir hizmet. Taşınacağın yeni adresi ve eski adresi postaneye bildiriyorsun ve 3 veya 12 ay boyunca eski adresine gönderilen tüm postaları yeni adresine otomatik yönlendiriyorlar ve sana posta gönderen her yere yeni adresini bildiiryorlar. Bu işlemi postaneden veya online olarak bu linkten yapabilirsin.

Nakliye

Öncelikle taşıma işini kafanda halletmen gerek. Bunun için istersen birkaç arkadaş bul ve araba kirala veya istersen de bir taşıma şirketi ayarla. Tüm bunları planlayabileceğin altın gibi bir site var. Bu sitenin ismi my-hammer ve her türlü iş için yardımcılar bulabileceğin bir site. Bu siteye kaç koli taşıman gerek, montaj lazım mı gibi detaylı bilgileri girip aynı anda çok sayıda şirkete sipariş geçerek fiyat alıyorsun. Aynı zamanda müşteeri değerlendirmelerden de yararlanabilirsin.

Taşınma günü

O gün geldiğinde artık daha önceden yaptığın planın tıkır tıkır işlemesini izleyebilirsin. Tabi birkaç şey daha yapman gerekebilir. Mesela, taşındığın adresler çıkmaz sokak değilse ve nakliye aracı yolu kapatacak gibi durmalıysa bu durumda önceden belediyeye haber verip yolun o kısmını kapattırman gerekir. Bunun ufak bir ücreti var tabi… Almanya’da taşınmak bedava mı sandın?

Ayrıca su sayacı ve elektrik sayacı hatta varsa gaz sayacı gibi sayaçların fotoğrafını ve kaydını alman gerek. Böylece üyeliğini yeni eve taşıman kolaylaşacak.

Mümkünse taşınma gününü daha önceden eski evinin sahibi ile paylaş ve aynı gün çıkış protokolü yapmayı iste. Tabi istersen bu işi taşınma gününüden birkaç gün sonra da yapabilrsin böylece temizlik için vaktin olur:)

Taşınma sonrası

Ahhaaa tabi taşındıktan sonra da iş bitmiyor. Yeni taşındığın belediyeye gidip bildirim yapman gerekir. Böylece otomatik olarak eski muhitten de çıkmış olacaksın. Bunun yanı sıra elektrik, gaz ve internet için de bir ayar çekme vakti geldi.

Taşınma sonrası tabi finanzamt, bankalar ve iş yeri gibi kurumlara da adres bildirimi yapsan iyi olur. Eğer yukarıda bahsettiğim postahane hizmetinden yararlandıysan bu işlemi onlar yapacaklat ama yok o hizmet beni bozar dersen sen bildirmelisin…

Ekleme 30.04.2021: Bu arada evime taşındıktan tam 18 ay sonra gelen bir mektup ile bu yazımı güncelliyorum. Eğer şehirler arası taşındıysan ve araban varsa, plakanı da kayıt ettirmen gerek. Örneğin ben plakası ‘S’ olan Stuttgart’tan, plakası ‘LB’ olan Ludwigsburg’a taşındım. Arabamın ‘S’ plakasını tutmak istediğime veya yeni bir plaka almak istediğime dair bir bilgilendirme yapmam istendi. Bu bilgi, yediğim radar cezaları neticesinde, olayı fark eden bir memur sayesinde mektup yolu ile yapıldı:) Umarım ek cezası yoktur:)

Almanya’da taşınmak için yapılacaklar listem

Şaka bir yana bu listeyi yazarken ne işmiş olum bu taşınmak dedim kendi kendime…

  • Nakliye planı (my-hammer şiddetle öneririm)
  • Gerekiyorsa koli bulmak veya almak
  • Çocuk varsa KiTa yani kreş bulmak (kolay gelsin, zor iş)
  • Eski evden çıkışın bildirilmesi (kontrata bağlı 3 ay önceden yazılmalı)
  • Yeni ev sahibi ile anahtar teslim randevusu (protokol imzala bence)
  • Sperrmüll yani çöp ayarlamak
  • Belediyeye yol kapatma bildirimi
  • İnternet sağlayıcı ile yeni eve kurulum randevusu
  • Elektrik sayacı son durumunun kaydı
  • Su sayaçlarının son durumunun kaydı
  • Gaz sayacının son durumunun kaydı
  • Postahaneye taşınma bildirimi (postalarını yönlendirmek link burada)
  • Bankalara yeni adres bildirimi
  • İş yerine yeni adres bildirimi
  • Finanzamt’a mail veya telefon ederek adres bildirimi
  • Yeni taşınılan evin bulunduğu belediyeye adres bildirimi
  • Eğer plaka değişikliği söz konusu ise, plaka bildirimi
  • Ev aldıysan yeni evdeki çöp kutularını da senin sipariş vermen gerek:)

Taşınmadan önce bir de Almanya’da komşuluk‘ başlıklı yazımı bir oku derim…

2 Comments

1 Trackback / Pingback

  1. Almanya'da Ev Kiralamak - Harbiben

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*