Almanya’da Ev Kiralamak

Almanya'da Ev Kiralamak

Almanya’da istenen evi bulmak

Hiç unutmam yıl 2012 ve aylardan Haziran. Bizim Merto ile yıllardır süren dostluğumuzu bir de gurbette ev arkadaşlığı ile taçlandıracağız. Ancak ev bulmak çok zor. Merto benden daha önce geldiği için (o zamanlar bana da yatak verdiği bir yurtta kalıyordu) konunun farkında. Bense Türkiye’deki eski evim gibi, ayıp olmasın 3 balkonlu ve 4 odalı ve bunların yanında bir de uygun fiyatlı merkezi bir ev bakıyorum:) Olaya ayılmam uzun zaman almadı, Almanya’da ev kiralamak zor olsa da 15 gün içinde bir çatıkatı bulduk:) Şansımıza bir de balkonu var iyi mi…

Bu girizgahtan sonra evi nasıl bulduğumuza biraz odaklanalım. Almanya’da yıllardan beri yaygın olan Immobilienscout 24 ve Immowelt olmak üzere iki site var. Biz de o zamanlar bu iki siteyi baya bir ezberledik. Filtreleme sistemlerini o zamandan beri epey geliştirdiler. Ayrıca artık bunlardan başka da birçok site var. Özellikle lüks ve eşyalı arıyorsan diğer sitelere de göz gezdir derim.

Kaltmiete ve Warmiete ayrıntısı

Kaltmiete ve Warmmiete diye bir kavram seni şaşırtmasın. Kaltmiete evin soğuk fiyatı ve içine ısınma, elektrik ve su gibi masraflar dahil değil. Warmiete ise evin yan masraflar dahil fiyatı. Bu durumda kiraya ısınma ve su dahil ancak elektrik ve internet olmayabilir, bu konuyu mutlaka öncesinde netleştirmelisin. Bu memlekette yan masrafları peşin ödeyip ev sahibi ile yıl sonunda helaleşiyorsun. Yani aslında Kaltmiete fiyatına ek olarak sabit bir aylık ödüyorsun ve yıl sonu geldiğinde ne kadarını harcamışsın, ek ödeme yapman gerekir mi yoksa geri para mı alacaksın gibi soruların cevabı yıllık olarak yapılan ölçümlerde netleşiyor.

Buraya kadar herşey normal. Peki evi seçtik ve iş bitti mi? Yok be kardeşim. Evi zaten 30 (30 abartı olsa da 20 vardır) kişi ile gezdik:) Tabi ev gezisinde maaş bordronu da yanında götürüyorsun. Neden mi? Çünkü bu memlekette sen evi değil ama ev sahibi kiracıyı seçiyor:) Rakiplerimiz çoktu ama nasıl olduysa evi kiralamak için bizi seçmişlerdi…

Sonrasında ‘Makler’ denen emlakçı ücreti (maksimum 2 kira + vergi). Son değişen yasaya göre eğer sen direk emlakçıya gidip hizmet istemediysen ödemene gerek yok… Bizim zamanımızda biraz farklıydı…

Bu arada eve girmeden önce evsahibi ile evi gezmeni ve eksikleri not etmeni öneririm. Bizim ağzımız yandı senin yanmasın. Eve girmeden protokol yapmamak, daha sonrasında evden çıkarken birçok vida deliğini ve eksikliği bizim ödememize sebep oldu.

Almanya’da ev kiralamak için gerekli belgeler

Vallaha böyle bir başlık açmaktan ben de memnun değilim. Ev mi kiralıyoruz yoksa iş başvurusu mu yapıyoruz belli değil. Ancak gerçekten de Almanya’da ev kiralarken göstermen gereken belgeler var (liste yapmadım ama hızlı okumak istersen belgeleri kalın harflerle aşağıda yazıyorum). Bunlardan en önemlisi son 3 aylık maaş bordron (eğer yeni geldiysen iş kontratı veya bankada para göstermen de yeterli). Evi ortalama 10 kişilik guruplar halinde geziyorsun ve niyetin ciddi ise yani evi beğendiysen çıkışta belgeleri emlakçıya veya ev sahibine veriyorsun. Ev sahibi de listeden kendine en uygun adayı seçiyor. Bu durumda evi gerçekten beğendiysen seni ön plana çıkaracak şeyler yapmalısın. Dolayısıyla maaş bordronun yanısıra eski ev sahibinden alacağın bir referans mektubu bu anlamda faydalı olabilir.

Gerekli olabilecek dökümanlardan diğeri de SCHUFA belgesi. Bu belgeyi Postbank veya internetten alabilirsin. İnternetten alırsan eve posta ile gelecek ancak bankadan alırsan o gün teslim alabilirsin.

Evet bir diğer belge de özgeçmiş. Şaka değil ve ne yazık ki (ne yazık ki diyorum çünkü bu konu bana pek insani gelmiyor) özgeçmiş de gerekli belgeler arasında. Böylece ev sahibi seni daha iyi tanıyabiliyor ve sen de seçilme şansını arttırmış oluyorsun.

Tabi ki giderken yanına pasaportunu veya kimliğini de götürmeyi unutma…

Dipnot: Tüm bunların dışında hiçbir belge istemeden evini kiraya veren dünya tatlısı ev sahipleri de tanıyorum:)

Almaya’da kiracı olmak

Kiracılığın boyunca da dikkat etmen gerekenler var tabii. Öncelikle evde hasarlanan her şeyi ev sahibine bildirmen gerekir. Ancak her durumda ev sahibinin bulacağı ustayı seçmeni tavsiye etmem. Bazı durumlarda sana pahalıya patlayabilir.

Bunu yanısıra yıllık olarak yapılacak ölçümlerde ve varsa periodik bakım günlerinde evde bulunman gerek.

Kehrwoche gibi bir sorumluluğun var mı bilmen iyi olur. Kehrwoche ne demek öğrenmek istiyorsan linke tıklayabilirsin… Bunun gibi başka sorumlulukların da olacak mı bilmek istiyorsan ‘Hausordnung’ denilen bina kurallarını önceden okuman gerekir.

Detaylı bir taşınma yazısını ve dikkat etmen gerekenlerin bir listesini daha önce yazmıştım. Dilersen bu linkten ulaşabilirsin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*