Almanya’da Kokoreç Yemek

Almanya'da Kokoreç

Kokoreç artık Almanya’da

Bugün çok keyifli bir konu hakkında yazmaya karar verdim. Başlıktan da anlayacağın gibi konumuz kokoreç ve Almanya ilişkisi. Meğer bu ikili ne kadar da yakışıyormuş birbirine. Almanya’da kokoreç yemenin keyfine erişince anladım ki, artık bir kültürel tadımız daha sınırlarımızın dışına çıktı.

Çok fazla et tüketen biri değilimdir ama Almanya’ya geldiğimden beri en çok özlediğim yiyecek kokoreç oldu. Bu hafta Stuttgart’ta yeni açılan Lalesoy Kokoreç‘te yedikten sonra, Almanya’da kokoreçin yavaştan yaygınlaştığını öğrendim. Buraya yazıyorum, beş yıl sonra büyük ihtimalle her alman mahallesinde bir kokoreç satıcısı göreceğiz. Şimdilik Wilhelm Geiger Platz 70469 Stuttgart adresinde bulunan şubesinde Türkiye’dekiler ayarında enfes bir kokoreç tadabilirsin.

Kokoreç hakkında öğrendiklerim

Bildiğin gibi kokoreç, bağırsaktan elde edilen bir yiyecek. Büyükbaş veya küçükbaştan elde ediliyor ancak makbul olanı süt kuzusundan yapılıyormuş. Önemli olan temiz olması diyorum, başka bir şey demiyorum:) Temizlendikten sonra bir şişe bumbarlar yani kalın bağırsak geçiriliyor ve dış kısmına da ince bağırsak defalarca sarılıyor. Aralara da ince tabiki yağ tabakaları:) Neyse çok anlatmayayım çünkü yemesi anlatmaktan daha keyifli:) 

Türkiyede İzmir kokoreçi ve İstanbul kokoreçi olarak iki yaygın çesiti var. Genelde baharat olarak kimyon, pul biber ve kekik ekleniyor. Kokoreçin içine domates ve biber girdiği anda, ona artık İstanbul kokoreçi dememiz gerekiyor. İzmir kokoreçi ise daha çok sadelikten yana. Ayrıca İstanbul kokoreçi daha ıslak oluyor ve bu durumda iyi ekmek seçimi ön plana çıkıyor. Aksi takdirde ekmeğin elde parçalanması söz konusu.

Biraz da kelime anlamına gelelim. Aslında kokoreç, dilimize Yunancadan geçmiş. Yunanlılar kokoreçe, kokoretsi diyorlar. Ayrıca hem tavada hem de fırında olmak üzere farklı çeşitlerde yapıyorlarmış ve paskalya için yaptıkları özel bir yemekmiş. Ancak onlar da Arnavutçadan aşırmışlar. Arnavutçadaki kokërroz kelimesinin, kokoreçin atası olduğu düşünülüyor. Kokërroz, Arnavutçada mısır koçanı demek.

Kokoreçin yasaklanması

Almanya’da yaşadığım yıllar boyunca hep kızdım. Aslında kanlı bir sucuk olan ‘Blutwurst’ satılırken, neden kokoreç yasak anlayamamıştım. Açıkçası pek sorgulamadım da. Bugün öğrendimki aslında kokoreç, Almanya’da hiç yasak olmamış. Hatta 2012 yılında dahi açılan kokoreç işletmeleri varmış. Ancak tabiki sıkı bir temizlik sürecinden geçmeleri şart koşulmuş ve ruhsatını almak pek de kolay değilmiş. Belki de bu sebeple bugüne kadar çok yaygınlaşamadı. Hala da, pek yaygın değiller. Hatta bu sebeple, kokoreç yemek için 200 km yol giden yurttaşların hikayelerine denk geldim. Fakat son zamanlarda açılan işletmeler sayesinde, bu durum değişebilir. 

Kokoreç işletmeleri Berlin, Mannheim, Essen, Münih ve Köln gibi kentlerde aslında yeni değil. Stuttgart ise bu tadla 2019 yılında tanıştı. Nerede mi? Buraya Lalesoy Kokoreç’in linkini bırakıyorum:)  Ayrıca midye dolma sevenler için de müjde. Lalesoy Kokoreç’te midye ve ciğer gibi az bulunan lezzetleri tadabilirsiniz.

Bugünlük bana müsaade. Ancak, Stuttgart ile alakalı diğer paylaşımlarımı okumak istersen bu linki tıklaman yeterli…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*