Çözüm Odaklı İnsanlar

Çözüm Odaklı İnsanlar

Kim bu insanlar?

Bu insanlara çoğu zaman hayran kalmışımdır. Her soruna çözüm bulamasalar bile uğraşmaları yeter. Yine de çözüm odaklı insanlar, bazen günümüzü kurtarabilirler. Üstelik genelde proaktif olarak yardımlaşırlar ve şikayetçi de değiller. Çünkü şikayet etmenin çözüm olmadığının farkındadırlar.

Bu yazımda çözüm odaklı insanlardan bahsediyorum çünkü hak ediyorlar. Çünkü pratik ve yardımseverler. Bir problem çıktığında herkes kaçarken ortaya çıkıp fikirler üreten insanlar var ya. Bu yazının kahramanı da onlar. Bu insanlar fikirlerini söylemekten pek çekinmezler. Zaman içinde tecrübe edinirler ve bu sebeple fikirleri genelde mantıklı olur. Aynı zamanda çok da pratiktirler. Bu insanları sanırım çok övdüm. Birazdan bazı dezavantajlarına da değineceğim:) Şimdilik buradan yürümeye devam edelim. 

Çözüm odaklı olmak için ne yapmalı

Unutma ki, haydi deyince bir insan olunmuyor. Hooppp artık çözüm odaklı bir insanım demek zor. Ancak belki olaylara daha çözüm odaklı yaklaşmak için bazı önermeler yapabiliriz. Örneğin bir sorunla karşılaştığında hemen o sorunu ve neden senin başına geldiğini düşünmektense, ilk olarak sorunu kabul etmek faydalı olabilir. Böylece ilk adımda sorunu kabul etmiş ve belki de çözüme odaklamış olabiliriz. 

Başkalarının sorunlarına ortak olup beraber çözmeye çalışmak da faydalı olabilir. Böylece diğer insanların sorunlarına nasıl çözüm aradıklarına şahit olabiliriz. Bu da bize tecrübe kazandırır.

Çözüm odaklı insanlar ve artıları

Bir kriz anında çözüme odaklanan kişiler aslında aynı zamanda, sadece konuşan değil gerekeni yapan insanlar oluyor genelde. Hayata olumlu baktıklarını düşünüyorum. Ve bu özellikleri sayesinde umutlu kişilerdir.

Bana kalırsa çözüm odaklı olmak biraz da kültürel özelliklerimizle alakalı. Bazı kültürler daha çok soruna odaklanıp, sorunun kaynağını bulmaya yönelir. Bazı kültürler de sorunu çözerek tekrar normal şartlara dönmeye odaklanır ve böyle mutlu olur. Öyle ki, bu olay isimlendirmelere bile yansımış. Mesela Türkçedeki sağlık sigortasına, Almanca hastalık sigortası denmesi gibi. Yani bu anlamda Türklerin bu kelimeyi daha çözüm odaklı kullandığı söylenebilir:) Benim gözlemlerime göre biz Türkler daha çok sorunu çözmeye odaklıyız ve Almanlar ise sorunu çözmekten daha önce nedenini bilmeye önem veriyorlar. Hangisi daha iyi bilemem ama farkımız kelimelerimize yansıyor, burası net:)

Her soruna bir çözüm gerekir mi acaba:)

Her soruna çözüm bulan insanlar bazen de sıkıcı olabilirler. Özellikle de en ufak sorunlara yerli yersiz gelen fikirler ve bu fikirlere yapılan ısrarlar neticesinde. Sanırım alışkanlıktan olmalı, her türlü sorunda bir şey söylemek zorunda hissedebilirler. Bu da diğer kişilerde yılgınlık yapabilir. En azından bende yapıyor bazen:)

Bunun yanısıra, insanlar bazen her soruna da çözüm bulmak istemeyebilirler. Bazen ‘Bırak öyle kalsın.’ diyebilirler. O hatayla mutlu olan insanlar vardır ve biri gelip onun sorununu çözüme kavuşturduğunda aslında pek de iyilik yapmış olmaz. Örneğin benim kırık olduğu için sevdiğim ve anısı olan eşyalarım var. Ve bir arkadaşım tamir etmeyi önerdiğinde hiç de hoşuma gitmiyor bu fikir. Arkadaşıma bu gereksiz algımı anlatmanın stresini de buraya yazıyorum:)

Özetle çözüm odaklı insanlar

İnsanların sorunlarına ortak olmak isteyen ve onlara çözümler öneren arkadaşlar kolay bulunmuyor. Ayrıca kriz anlarında, hemen veryansın etmeyen ve bir çıkış yolu düşünen insanlara her zaman ihtiyaç var. Onların kıymetini bil ve değer ver:)

Diğer paylaşımlarımı okumak istersen, buraya bir link bırakıyorum:)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*