Meraklı İnsanlar

Museum am Löwentor

İyi huylu merak, kötü huylu merak…

Merak, enteresan bir huy. Bazen yararlı olsa da genelde rahatsız edici bir özellik. İstersen önce meraklı insanları ikiye ayıralım. İlk gurup, yeni şeyler öğrenmeye meraklı insanlar. İkinci gurupsa, başka insanları merak eden insanlar yani stalker’lar:) Bu yazının konusu stalker kişiler. Lütfen diğerleri üstüne alınmasın ve öğrenmeye olan meraklarına devam etsinler.

Kendinin farkında olmak

Bence farkındalık, çağımızın en büyük erdemlerinden birisi. Yalnız bizim stalkerlara biraz az nasip olmuş olmalı. Herşeyden önce bu insanlar, meraklarının farkında olmadan ve sürekli doyumuna ulaşmak için yaşarlar. Bir stalkerla ilk tanışmanda sana maaşını sorabilir ve bunun rahatsız ediciliğinin farkında bile değildir. Merakı onu öyle bir kör etmiştir ki, herşeyi kılıfına uydurur ve sonunda ona hak veririsin:)

Halbuki, her anlamda farkındalık önemli bir ihtiyaç. Hatasının farkında olan insan, bunu değiştirmek için çalışabilir. Ancak bazı özellikler var ki, farkında olunsa bile değiştirmek zordur. Çünkü can çıkar huy çıkmaz:) Merak konusunda da böyle. Bu sebeple meraklı insanlar, rahatsız ediciliklerinin farkında olsalar bile bu huylarından asla vazgeçmezler.

Karşılaştırma huyu

Başka insanların hayatlarına merak duyan insanların en belirgin özelliklerinden biri de karşılaştırma huyu olmalı. Hatta sırf karşılaştırma yapmak için merak eden insanlar var ki, bazen sinir bozucu olabiliyorlar. Böyle insanlar sana, ‘Bisikletini yeni mi aldın?’ veya ‘Bisikletini ne kadara aldın?’ diye soruyorlarsa, muhtemelen onlar da yeni bir bisiklet aldılar ve acaba sen, daha mı ucuza buldun diye anlamak için soruyorlar:) Bu sorulardan rahatsız olmuyorsan ne mutlu sana. Ancak eğer rahatsız oluyorsan, daha ilk soruda rahatsızlığını göstermeni tavsiye ederim. Yoksa ilk verdiğin cevaplardan çok pişman olacaksın çünkü bu sorular bitmeyecek ve sınırlarını aşabilecek.

Meraklılarla başa çıkma yöntemim

Öncelikle şunu belirteyim, tanım olarak stalklamak aslında gizli yapılan bir eylemdir. Bu sebeple, meraklı insanları, bizi cidden merak eden ve iyi olup olmadığımızı bilmek isteyen kişilerden ayırmak zor olabilir. Özellikle bazı sinsi meraklılar var ki, son ana kadar renk vermezler. Ancak onları anlamamıza yarayan bazı belirgin özellikleri var ve böylece yakayı hemen eleverebilirler. Bir arkadaşın sana, sürekli seninle ilgili sorular soruyorsa ve sen ona aynı soruları sorduğunda kısa yanıtlar veriyorsa, şüphelenmeye başla derim. Soruların sınırları gittikçe özele doğru kayıyorsa, bu arkadaşı biraz daha incele derim. Tüm bunlarla beraber, üstüne bir de başkalarının özelini bilmekle gurur duyup bundan hafif de olsa bahsediyorsa artık korkmaya ve uzaklaşmaya başlamalısın. Evet bu bir stalker alarmı:)

Peki bu arkadaşlarla nasıl başa çıkabiliriz? Bence sınır koymak bir kabiliyet. Bir stalker’a karşı yapabileceğin en güzel önlem de sınır koymak olmalı. Belki baştan herkese bazı sınırlar koyarak, zamanla arkadaşlığı ilerletmek en ideali. Ancak hayat pratikte farklı işliyor. Yine de belki, ‘Bu soruları sevmiyorum.’ cümlesi işe yarayabilir. Arkadaşını kırmaktan mı korkuyorsun? Bu durumda, onu işaret etmeyecek şekilde, herhangi bir zamanda ‘Meraklı soruları da hiç sevmiyorum.’ diye araya sıkıştırabilirsin. Her durumda, net bir mesaj hayat kurtarabilir.

Son olarak, başka insanların hayatlarını çok da merak etme. Merak duygunu bilime, ilime, öğrenmeye ve okumaya yönlendir. Meraklı insanlara da eğer sonrasında rahatsız olacaksan baştan sınır koymayı bil:)

Ha bir de; diğer paylaşımlarımı merak edersen çekinme, bir link bırakıyorum buraya:)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*