Almanya’da Garipsediğim Şeyler

Almanya'da Anlayamadığım Şeyler

Almanya ve garip tarafları

Bugün sana, Almanya hakkında zamanla edindiğim fikirlerden bazılarını açıklamak istiyorum. Almanya’ya gelenler bilirler ki, buraya yerleşmek çeşitli fazlardan oluşur. İnsan ilk önce resmen şaşkınlığın hakim olduğu bir dönem yaşıyor. Şaşkınlık zamanla yerini alışmaya ve sonra da alıştıklarını benimsemeye başlıyor. Ben de bunun gibi bir dönemden geçtim ve bu zaman içinde Almanya’da garipsediğim şeyler ile birçok kez karşılaştım. Bugünkü yazımda, seninle bunu paylaşacağım.

Frauengym – Kadınlara özel sporsalonu

Bu olayı ilk gördüğümdeki düşüncem ‘şaşkınlık’ oldu. Şaşırdım, çünkü dünyanın başka bir yerinde, sadece kadınlara özel bir spor salonu açılmış olsaydı, Almanya’da bunun haberi yapılabilirdi. Ancak herkesin tahmin edebileceği sebeplerden dolayı, kadınlara özel spor salonları açılmış ve yaygınlaşmış. Peki acaba neden kadınlara özel spor salonları bu kadar yaygın? Hep aklımı kurcalar, önlem mi yoksa gereksinim mi?

Birinci sınıf tren vagonu

Bu başlıkta, büyük usta Nazım Hikmet’in ‘…Büyük insanlık gemide güverte yolcusu / Trende üçüncü mevki …’ dizelerini hatırlatmadan geçemeyeceğim. Şehiriçi ulaşımda dahi birinci mevki tren bileti satılıyor olması ilk geldiğimde benim çok dikaktimi çekti. Hatta zaman içinde bunu eleştirel olarak paylaştığımda, bazı Alman arkadaşların şaşkınlıkla karşıladığını da gördüm.

Bu birinci sınıf tren kısmına yanlışlıkla oturduğum birkaç defa, ciddi bir şekilde ikinci sınıf kısmına da alındığım oldu. Yanlış anlaşılmasın, bizim gemilerde de bu durum var ama benim şaşırmam iki durak gideceğin mesafede birinci sınıf bilet alıyor olmak:)

FKK – Freikörperkultur

Bilmeyenler için tam olarak açıklayalım:) FKK demek, havuzda, denizde anadanüryanlığın zorunlu olması. Evet isteğe bağlı değil. Havuza gidiyorsun mesela, uzanmışsın şezlonga ve bir görevli yanına geliyor. Orada öğreniyorsun ki, o saatler arası o havuzda mayo giymek yasak. Bu durumda, ya ortama ayak uyduruyorsun ya da havlunu alıp giyinmeye gidiyorsun. Hatta bir göl kenarına gittiğinde, biri seni uyarıyor ve anlıyorsun ki, FKK alanına girmişssin… Şaşırdığını görür gibiyim, vallaha sevindim:)

Bu FKK olayını pek sevmeyen ve aslında bunun bir Alman kültürü olmadığını savunan Alman arkadaşlarım da oldu bu arada. Ancak bu durum, ilk geldiğimde benim alışık olmadığım bir olaydı.

Diş sigortası

Daha önce çeşitli taraflarını sigortalatan ünlüleri duymuştum. Buraya geldiğim ilk günlerde, bir arkadaşımın beni uyarması ile varlığından haberdar oldum. Meğer buradaki her sigorta, dişleri karşılamıyormuş. Dolayısıyla ‘diş sigortası’ diye bir kavram varmış:)

Henüz dişlerimi sigortalatmadım çünkü gerektiğinde Türkiye’de yaptırıyorum. Ama bu gidişle bir diş sigortası da bana gerekecek sanırım.

Pazar ve tatil günleri sakinliği

Bu olguya ilk günlerde şaşırmış olmama rağmen, çok alıştım ve hoşuma da gidiyor. Türkiye’de yaşarken, heryerin özellikle pazar günleri tıklım tıklım olduğuna alışmıştım. Buraya geldiğim ilk günlerde, pazar günlerinin bu kadar sakin ve heryerin kapalı olmasına çok şaşırmıştım. Ne yalan söyleyeyim, pazar günleri çimleri biçememekten ve temizlik yapamamaktan hala muzdaribim ama kural kuraldır:)

Randevu alışkanlığı

Almanya’ya gelmişim, ilk saç tıraşımı olucam. Berbere gittim ve çarpık almancamla nereye otursam diye sormak istedim. O soru ilk defa orada karşıma çıktı: ‘Randevunuz var mı?’ tabi kadın ‘Haben Sie einen Termin?’ şeklinde sordu ve ben kem küm…

Hatta ilk arkadaş ziyaretimi, takvimime saat sınırlaması olarak kaydederken de aynı şaşkınlığı yaşadım. Yani arkadaşımla 18:00’da buluşup 21:00’de ayrılacaktık. Buluşma tamamdır ama neden kalkacağımız vakit önceden belirlendi? Çok şaşırmıştım… Zamanla buna alışsam da zakın arkadaşlarımda bu kuralı bozuyorum ve bundan da gayet memnunum:)

Buraya kadar Almanya’da garipsediğim şeyler hakkında görüşlerimi paylaştım. Almanya hakkında yazdığım diğer yazılarımı okumak istersen buraya bir link bırakıyorum. Eğer senin de eklemek istediğin bir şey olursa, yorumlarını okumaktan keyif alırım.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*