Türklerin Almanlardan Öğrendikleri Şeyler

Türkler ve Almanlar arasındaki etkileşim

Önceki yazımda bu konunun tam tersine değinmiştim. Bu yazımda, peki Türkler hiç mi değişmedi diye soruyorum ve bu sefer de, Türklerin Almanlardan öğrendikleri şeyler hakkında yazıyorum.

Kurallar

Almanya tam anlamıyla kuralcı bir ülke. Örneğin bir eve çıktığınızda kira kontratından önce, orada yaşamanın kurallarını imzalatıyorlar sana. Belki de mantıklı çünkü böylece yaşayacağınız yerin genel kurallarını bilerek oraya yerleşiyorsun. Çöp atmanın bile belirli kuralları ve düzeni var. Tabi böylece Türkler ve Almanya’da yaşayan diğer kültürler de zamanla, bu kurallara alışıyor ve onları birlikte yaşamanın temeli olarak görmeye başlıyor.

Kalite

Almanların belki de tüm dünyaya öğrettiği bir konudur, kalite. Yaptıkları işi gerekirse geç ancak iyi kalitede yapmak, Almanlara özgü bir olgu. Her hatayı kayıt altına alıp, bir sonraki işlerinde kayıt edilmiş hataları yapmamaya çalışırlar. Bu alışkanlıkları ise, her işlerini bir öncekinden daha kaliteli yapmalarını sağlıyor.

Sıraya girmek

Bu başlık için sadece bir örnek vermek istiyorum.

Bir gün, Stuttgart’tan Trabzon’a uçuyordum. Stuttgart havalimanında uçağa binmeden önce gayet güzel bir şekilde sıraya girdik. Herkes birbirini bekleyerek ve acele etmeden uçağa bindi. Uçak havalanana kadar, herkes sakin bir şekilde bekledi ve nihayet havalandık. Bir müddet sonra iniş vakti geldi çattı ve pilotu alkışladık. Uçak park pozisyonunu aldığı anda bir cümbüş de başlamış oldu:) Herkes aynı anda ayağa kalkıp, aynı anda uçağın kapısından çıkmaya başlayınca ortaya bir kaos hediye etmiş olduk:) Ben tabi ki gümrükten en son geçen kişi oldum, o başka bir yazının konusu ama aynı yolcularla bindiğim uçaktan aynı yolcularla çok farklı bir şekilde inemeyişimin sebeplerini hala araştırıyorum.

Trafik

Bir Japon gezgin ‘Evlerinde misafirperver olan Türklerin trafikte çıldırmalarını anlayamadım.’ demiş. Anlamamakta haklı çünkü mantığa uymuyor. Ancak Almanya’da yaşayan Türkler genel anlamda trafik kurallarına uymak zorunda. Gerçi Türkiye’de araba kiraladıklarında yine iş değişiyor ama bu kadar kusur kadı kızında da olur:)

Geri dönüşüm

Almanya tam bir geri dönüşüm lideri. Üstelik bu çok da sistematik bir şekilde yapılıyor. Örneğin kullanılan enerji yüksek oranda geri dönüşümlü enerji. Ayrıca daha önce bahsetmiştim, çöpleri dahi önce insanlar ayıklıyor sonra devlet bu çöplerden enerji elde ediyor. Her markette pet şişe ayıklama makinası mevcut. Solar enerjinin kullanım oranı da yüksek ki Almanya, Türkiye’ye oranla daha az güneş alıyor.

Türkiye de son yıllarda bu alanda atılım yaptı. Yine de geri dönüşümü Almalardan öğrendiğimizi inkar etmemeliyiz.

Sosyal mesafe

Kaynaşmayı ve sıcaklığı Türklerden öğrendikleri doğru fakat aynı zamanda sosyal mesafe denen kavramı da Türklere öğrettikleri yadsınamaz. Artık ‘oooo sen nerelerdeydin yaaa, gel bir sarılayım…’ demeden önce karşımızdakini şöyle bir tartıyoruz:)

Almanların Türklerden neler öğrendikleri ise bir başka yazının konusu. Bu linkten okuyabilirsin.

Almanya hakkında yazdığım diğer yazılarımı okumak istersen buraya bir link bırakıyorum. Türklerin Almanlardan öğrendikleri şeyler bu kadar.

1 Trackback / Pingback

  1. Almanların Türklerden Öğrendikleri Şeyler - HARBİBEN

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*