Almanya Vatandaşlığı Maceram

Alman Vatandaşlığı süreci

Sevgili okur,

Bu yazımda, Almanya’da yaşayan biri, Almanya Vatandaşlığı için nasıl bir yol izlemeli? Hangi belgeler gerekir? Nelere dikkat etmeli? gibi konulardan bahsedeceğim.

Öncelikle Alman Vatandaşlığına geçmenin birçok yolu var bunu bilmeni isterim. Ben bu yazımda Almanya’da yaşayan biri gözünden bakacağım.

Eğer unuttuğum bir şey olursa lütfen yorum yaz böylece hem cevaplayabilirim hem de başkalarına faydamız dokunur:)

Almanya Vatandaşlığı ‘na Geçiş Süreci

Tembel okurlar için tüm işlemleri aşağıda liste şeklinde yazıyorum.

  • Gerekli evrakların hazırlanması
  • Gerekli evrakların Rathaus Ausländerbehörde yani yabancılar bürosuna teslimi ve vatandaşlığa başvuru
  • Einbürgerungszusicherung isimli vatandaşlığa kabul kağıdının posta ile kabulü
  • Türk vatandaşlığından çıkış başvurusu
  • Türk vatandaşlığından çıkışın ön kabul bildirisinin posta ile kabulü
  •  Konsolosluktan randevulu olarak vatandaşlıktan çıkış izin belgesinin teslim alınması
  •  Bu belge ile yabancılar bürosundan Einbürgerungsurkunde yani vatandaşlık kaydının teslim alınması
  •  Einbürgerungsurkunde ile Alman pasaport ve kimlik başvurusu
  •  Konsolosluktan kesin çıkış belgesinin randevulu olarak teslim alınması
  • Kesin çıkış belgesinin alınmasından en az bir hafta sonra mavi kart başvurusu
  • Kesin çıkış belgesinin yabancılar bürosuna iletilmesi

Artık süreç tamamlanmış olacak. Ayrıntıları merak edenler için artık yazının devamını okuma ve daha çok bilgi edinme vakti. Bilgilendirici olmasını dilerim…

Neden Alman oluyorum

Baştan duruma açıklık getireyim, askerlik engelim yok:) Ben yaklaşık 7,5 yıldır Almanya’da yaşıyorum ve sanırım buraya yerleştik. Benim vatandaşlık arzumun sebebi tamamen buraya yerleşmiş olmak ve bazı ülkelere vize engeli olmadan seyahat edebilmek.

Bilmeni isterim ki Almanya Vatandaşlığı her durumunda çok avantajlı olmayabilir. Geçiş kararını ince eleyip sık doku derim…

Gerekli Evraklar

Benim hazırladığım evraklar aşağıdaki şekilde. Yine de Türkiye’den başvuruyorsan Konsolosluk ile görüşmekte fayda var. Eğer Almanya’da oturuyorsan da öncesinde Rathaus ile iletişime geçmeni öneririm.

  • Antrag -> Başvuru dilekçesi olup internetten dahi bulabilirsin.
  • Inlandsaufenthalt -> Oturma izni olup eğer halihazırda Almanya’da ikamet ediyorsan gerekli.
  • Loyalitätserklärung -> Sadakat belgesi olup Rathaus’da size verecekler imzalamak yeterli.
  • Kenntnisse der Rechts- und Gesellschaftsordnung -> Alman yasalarına dair bir test, 330 sorusu var ve onun içinde 33 tanesine cevap vermeniz gerekli. Sınava önceden randevu alman lazım. Bunun yanısıra eğer Almanya’da üniversite diploman varsa bu teste gerek olmayabilir.
  • Lebensunterhalt aus eigenen Mitteln -> Yaşamını idame ettirebilme ispatı olup Arbeitsbescheinigung ve son 3 ayın maaş bordrosu yeterli
  • Keine erheblichen Strafen -> Daha önce suça bağlı cezanın bulunmaması olup sıze verilecek evrağı imzalamanız yeterli olacak.
  • Aufgabe, Verlust, Beibehaltung der bisherigen Staatsangehörigkeit -> Türk Vatandaşlığı‘ndan çıkma belgesi olup Almaya’da oturanlar bu evrak için Konsolosluğa başvuracaklar. Fakat bu evrak için önce yabancı ülke vatandaşlığınızın onaylanması gerek. (Bu evrak için ‘Einbürgerungszusicherung’ adlı belgeyi posta ile almanız gerekir)
  • Miteinbürgerung von Familienangehörigen nach § 10 Abs. 2 Staatsangehörigkeitsgesetz -> Beraberinde  çocuklar da Alman olacaksa Geburtsurkunde (Doğumbelgesi) mutlaka gerekir hatta son 6 ay içinde alınmış olmasına dikkat ediyorlar.
  • Deutschkenntnisse und Deutschprüfung -> Yeterli Almanca bilgisini kanıtlayan diploma veya okul belgesi. Eğer Almanya’da master yaptıysan sadece okul dıploman yeterli. Ancak bu yoksa en az B1 sertifikasına sahip olmalısın. Bu sertifikayı da kabul edilen kurumlardan almış olman gerek. Aşağıdaki sertifikalar kabul görenlerden.
    • Zertifikat Deutsch
    • Deutsch-Test für Zuwanderer auf der Stufe B1 GER
    • Zertifikat Deutsch für Jugend­liche
    • Zertifikat Deutsch für den Beruf
    • Zertifikat Deutsch Plus
    • Goethe-Zertifikat B2
    • Zentrale Mittelstufenprüfung (ZMP)
    • Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP)
    • Test DaF
    • Bulats Deutsch (ab Testwert 40-59, ALTE-Stufe 2)
    • Prüfung Wirtschaftsdeutsch
    • Feststellungsprüfung der Eig­nung zur Aufnahme eines Hochschulstudiums an einer deutschen Hochschule
    • Kleines Deutsches Sprach­diplom (KDS)
    • Großes Deutsches Sprach­diplom (GDS)#

Almanya Vatandaşlığı ‘na kabul

Yukarıda saydığım belgeleri belediyede yabancılar bürosuna (Ausländerbehörde) vermen gerek. Daha sonrası beklemek. Yaklaşık bir ay içinde ‘Einbürgerungszusicherung‘ isimli belge sana posta yolu ile gelecek. İşte o belge ile Türk Konsolosluğu’na gidip, izinle vatandaşlıktan çıkma başvurusu yapmalısın.

Türk Vatandaşlığı’ndan çıkmak

Türk Vatandaşlığı’ndan izin alarak çıkma başvurusu yaptıktan sonra kişisel olarak başvurman gerek. Bu noktada dikkat etmen gereken şeyleri yazıyorum. Eğer anne veya babadan sadece biri vatandaşlıktan çıkacaksa ve reşit olmayan çocuk da beraberinde geçecekse, diğer ebeveynin noter onaylı muvafakat veya başvuru sırasında orada bulunması gerek. Eğer vatandaşlıktan çıkma başvurunu Almanya’da yapıyorsan, ‘Einbürgerungszusicherung’ belgesinin çevirisine gerek yok.

Türk vatandaşlığından çıkmaya başvurduktan sonra konsolosluktan artık evraklarını almaya gidebileceğine dair bir yazı gelecek. Bu yazı ile nüfus cüzdanı ve pasaportunu alıp, randevulu olarak konsolosluğa gitmen gerek. Bu yazı, benim durumumda bir ay gibi kısa bir sürede geldi. Ancak üç ve altı ay kadar sürebilir. Bu süre kişiden kişiye değişiyor. Belgeyi almak için konsolosluğa gittiğinde, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan ‘Genehmigung zum Austritt aus der Türkischen Staatsangehörigkeit‘ yazılı bir belge verecekler. Bu belgeyi Almanya’da bağlı bulunduğun belediyedeki yabancılar bürosuna iletmen gerekiyor. Bağlı bulunduğun belediyeye göre, bu evrağı mail ile gönderip işlemleri başlatabilir ve daha sonra orijinalini götürebilirsin. Bu sebeple konsolosluktan çıkınca yabancılar bürosunu aramanda fayda var.

Alman kimliğini almak

Evet o gün geldi ve kendimi Rathaus yani artık yeni belediyemde buldum:) Bana gelen evraklar ve pasaportumla birlikte gittiğimde yarım saat içinde ‘Einbürgerungsurkunde‘ isimli belgeyi aldım. Bu belge ile ikinci bir termin almam gerekti. Çünkü Einbürgerungsurkunde ile Bürgerbüroya gidip pasaport ve kimlik başvurusu yapman gerek. Sen sormadan söyleyeyim aslında bu iki termini de aynı gün ayarlayabilirsin:) Bir de bu terminde Türk pasaportun elinden alınacak:) Vedalaşmaya hazır git…

Ayrıca Vorläufige Ausweis denilen geçici bir kimlik de isteyebilirsin. (10 Euro daha fazla ödemen gerek.) Böylece Berlin’den gelecek gerçek kimliğin gelene kadar elinde bir kimlik olur ve seyahat edebilirsin.

Buna paralel olarak, pasaportunu belediyeye verdikten sonra bir yıl içince Türk konsolosluğundan kesin çıkış belgeni alıp belediyeye iletmen gerek yoksa tüm işlemler otomatik olarak geçersiz sayılır. Kesin çıkış belgeni belediyeye iletmen gerek.

Kesin çıkış belgeni aldıktan en az bir hafta sonra da mavi kart için başvuru yapabilirsin. Aynı gün içinde mavi kartını teslim alman mümkün.

Buradan tüm Stuttgart Yabancılar bürosu ve Türkiye Cumhuriyeti Stuttgart Konsolosluk çalışanlarına da ayrıca teşekkür ederim. Çok yardımcı ve anlayışlı çalışanlarla karşılaştım. Benim evrakları hazırlamaya başlamam ve artık süreci tamamlamam bir yıla yaklaşık sürdü ancak arada tatil dolayısıyla ben de tabi ertelemek durumunda kaldım.

Almanya hakkında yazdığım diğer konular için bir link bırakıyorum. Umarım ilgini çeker.

42 Comments

  1. Cok yararli aciklamalar iceren bir yazi. Almanya Vatandasligina gecis süreciyle ilgili, (gecici Alman kimligi ile yolculuk edilebilecegi gibi) hicbir yerde karsilasmadigim bilgiler bana cok yardimci oldu.

    • Canan çok teşekkür ederim
      Eğer senin de tamamlamak istediğin bir nokta olursa seve seve eklerim
      Yararlı olduğuna sevindim
      Sana da kolay ve hızlı bir vatandaşlık süreci diliyorum

    • Merhaba benim bir sorum var yardımcı olursanız sevinirim benim çocuğum Almanyada 2004 doğumlu babası alman vatandaşı ama biz şuan turkiyede yaşıyoruz yös üniversite sınavına girmesi için mavi kart çıkarılması lazim almanyadan bize çocuğumun alman vatandaşıdır diye bir yazılı evrak istiyorlar turkiye nufus biriminden biz heryeri aradik ama birturlu caresini bulamadik ve evragi alamadik sinavlara az bir zaman kaldi napmamiz lazim bilgisi olan varmi bukonida

      • Ayse Hanim selamlar,
        Yorumunuz icin cok tesekkürler. Bu konuyu ancak Alman Konsoloslugu yardimi ile cözebiliriniz muhtemelen. Belki cocugunuzun cifte vatandaslik hakki olabilir. Ancak size bu konuda bir Alman Konsoloslugu veya belki de babasinin müracati ile Almanya”da Rathaus araciligi ile cözebilirsiniz…
        Umarim yardimci olmusumdur,
        iyi günler

  2. Sevgili Cagri , süper blog olmus adi gibi Harbi sen ::))) Okurken sank senle sohbet ediyormusum gibi … Güzel,sakaci biraz da komik bir anlatim tarzi ile cok akici ..
    Farki konulardan fikirler edinmek , farkli bir bakis acisi yakalamanin yanin da , haaa tamm bencede öyle dedigim konular cikiverdi .. Yazilarini ilgi ile takip edecegim ..Ilgli olabilecek arkadaslarimada dagitacagim .. Görüsmek üzere ..( En komigi , simdi Alman oldun , Alman arkadasimla ana dilimde kontak kuracagim ::))) Hakan Ersek

    • Selam Hakan abi
      Çok teşekkürler yorumun için. Motive oldum daha da yazacağım hatta arada almanca da yazacağım:)

  3. Merhaba,

    Öncelikle emeğin için teşekkürler.

    Benim adım da Cagri, ben de Stuttgart bölgesinde (Göppingen) oturuyorum, ben de 7 senedir Almanya’dayim 🙂

    Kısa bir süre önce Einbürgerungsamt’a gittim. Adam hızlıca beni dinleyip checkliste tikler attı, Einbürgerungstest al ve belgelerini getir, tamamdır dedi.

    23 ocak tarihinde bu testi alacağım. Ardından süreç (özellikle de Türk vatandaşlıgindan çıkma süreci) tahmini olarak ne kadar sürüyor?

    Bu arada, askerlik sorunu olmadığını belirtmissin fakat duyduğum kadarıyla askerlik yapmamış olmak vatandaşlıktan çıkmaya sorun teşkil etmiyor.

    • Selam Adaş,
      Öncelikle yorumun icin cok tesekkür ederim. Hayatlarimiz gercekten de paralelmis:) Stuttgart´a yolun düserse beklerim.
      Sorunun cevabina gelince;
      Einbürgerungstesten sonra benim sürecim tam 8 ay sürdü ancak tabi ben yaz tatiline Türk pasaportumla gitmek istedigim icin biraz uzattim. Yani eger sen hic tatil yapmadan sürece devam edersen 6-7 ay sürebilir. Tabi örnegin B1 gerekiyorsa (eger burada okul okuduysan B1 istenmiyor) o da süreci uzatan bir etken.
      Askerlik konusu biraz karisik, yanlis anlasilma icin kusura bakma (benim engelim yok demek istemistim:)) Askerlik icin en iyisi konsolosluktan arayarak bilgi alman olur. Benim bildigim kadariyla askerlik engelinden dolayi araniyor konumunda isen izinle vatandalsiktan cikman mümkün olmayacak ancak böyle bir durumun yok ise bedelli askerlikten yararlanarak cikabilirsin.
      Umarim faydali olmusumdur.
      Süreci hizla tamamina erdirmeni dilerim
      Cagri

      • Merhabalar,

        Detaylı bilgiler ve anlatım çok başarılı olmuş, keşke bütün başvuru sürecine başmadan önce bu yazıya denk gelseydim 🙂 şu an Ausländerbehörde Stuttgart’tan Einbürgerungszusicherung’u bekliyorum ve bir kaç güne elime ulaşması gerekiyor. E-Devlet üzerinden konsolosluktan randevu almaya çalıştığımda çevirisini de getirmem gerektiğine dair yazı ile karşılaştım, son zamanlarda çevirisiz giden olmuş mu bilginiz var mıdır? Ayrıca askerlik konusunda da Düsseldorf Askerlik şubesinin ateşesi ile görüşmüştüm, 35 yaşından önce bir sıkıntı yok, çıkış verilebilir dedi. Stuttgart’ta illa bedelli/dövizli veya bir şekilde yapılmış olması mı isteniyor bekleniyor, bilginiz var mıdır?

        • Selam Özgür,
          Cok tesekkür ederim, ben de Stuttgart’tan basvurdum ve kesinlikle ceviri götürmedim. Hatta onunla ilgili Baskonsolosluk yazisini okudugumu hatirliyorum. Bu sebeple yazimda da rahatlikla asagidaki gibi yazdim::
          Eğer vatandaşlıktan çıkma başvurunu Almanya’da yapıyorsan, ‘Einbürgerungszusicherung’ belgesinin çevirisine gerek yok.

          Askerlikle ilgili soruya gelince, ben daha önceden bedelli askerlik yapmistim. bu sebeple emin olamiyorum yalniz, askerlik belgesi istenen evraklar arasinda yoktu diye hatirliyorum.

          Bol sans, özellikle zor zamanda kolayliklar dilerim

          • Merhaba,

            Ben de vatadandasliktan cikis islemine 23 Mart’da basvuran biri olarak belirtebilirim ki Einbürgerungszusicherung’un Türkce ceviri istenmiyor ve askerligizin tecilli olmasi yeterli, gönül rahatligiyla basvurabilirsiniz.

            Saygilar,

          • Selam Ugur,
            Cok tesekkürler, bu soru cidden cok kafalari karistiriyor. Yorumun gayet net:)
            En kisa zamanda sürecin tamamlanmasini dilerim:)
            Selamlar
            Cagri

  4. Üstad harika bir yazı olmuş…Eline sağlık…Ben de hamd olsun.. 5. Senemde hak ettim. Bu pazartesi 15.06.2020 de Einbürgerungszusicherung u teslim alacam.
    Sorum şu: Karlsruhe ya da Mainz Konsolosluğu na Urkunde yi teslim ettikten sonra ne kadar sürede çıkma izin belgesi gelir? Ya da senin Stuttgart da teslim ve belgenin süresi ne kadar sürdü? Şimdiden çok teşekkürler

    • Eyvallah Yavuz, çok teşekkür ederim. yorum aldıkça yenilerini yazmak için motive oluyorum açıkçası. Ben çıkma başvuru belgemi teslim ettiğimde ortalama 3 ay sürer demişlerdi. Fakat benim durumumda gerçekten çok hızlı sürdü. Maillerime baktım ve 30 Ağustosta Einbürgerungszusicherung ile birlikte konsolosluğa çıkış başvurusunda bulunmuşum. Eylül ayının 23 ünde çıkış belgesi geldiğine dair mektup gelmiş. Ve 9 Ekimde’de tekrar bir termin yaparak çıkış belgemi almaya gitmişim. Benimle birlikte başvuran arkadaşlarımda da aşağı yukarı bir-birbuçuk ay sürdü.
      Şimdiden hayırlısı olsun senin için.

  5. Tekrardan merhaba. Öncelikle hızlı ve ayrıntılı cevabın için çok çok teşekkür ederim. Bloğunun bence en önemli özelliği güncel olmasının yanında adım adım ve eksiksiz bir şekilde bir de almamcalarinin da yazarak anlatmandadır. Bu kadar ayrinti bizleri bilgilendirmesi gereken her iki devletin kurumların da bile yok 🙂 Tekrardan ellerine sağlık ve temennin için de teşekkür ederim. Selamlar…Seni takip etmeye devam edioyorum.

  6. Icarus, gercekten cok detayli ve güzel olmus. Anlamadigim. 30.08. de basvurmussun vatandasliktan cikis icin ve 23.09. da cikis belgesini almissin. Benim anlamadigim, basvurduktan sonra önce cikis izin belgesi alinmiyormu? Sonra Einbürgerungsurkundeyle gidip cikis belgeni almiyormusun?

    • Cok tesekkürler Abelu,
      Evet ben 30 Agustosta izinle cikis icin basvuru yaptim. Ve daha sonrasinda cikisimda bir sorun olmadigini belirten “Genehmigung zum Austritt aus der Türkischen Staatsangehörigkeit” sanirim senin cikis izin belgesi dedigin de bu belge. Bu Belge ile belediyeden Alman Vatandasligini onaylayan Einbürgerungsurkunde”yi alabilirsin. Daha sonra da dedigin gibi son cikisini aliyorsun. Sanirim süreci madde madde yazdigim yerde bir karisiklik oldu. Ben geribildirimin dogrultusunda su sekilde düzelttim:)
       Konsolosluktan randevulu olarak vatandaşlıktan çıkış izin belgesinin teslim alınması

      Düzeltme firsati verdigin icin ayrica tesekkür ederim

  7. merhaba! yazdıkların çok yardımcı oldu kafamdaki soruları gidermek adına! ellerine sağlık! ben de alman vatandaşlığına geçmek için başvuru yapıcam. antrag’ı yolladıktan sonra gelen Einbürgerungszusicherung’un geçerliliği ne kadar? araya yaz tatili vs gireceği için antrag’ı yollayıp Türkiye’ye gidip tatilden sonra işlemlere devam etmek istiyorum çünkü. bir de bu belgenin gelmesi ne kadar sürdü sende? (yazdıysan görmedim sanırım)
    teşekkürler!! 🙂

    • Merhaba, yorumun icin cok tesekkür ederim. Öncelikle Einbürgerungzusicherung geldikten sonra dahi, vatandasliktan cikmaya basvurmadikca Türkiye’ye gidebilirsiniz. Yalni Türk Vatandasligindan izinle cikmaya basvurduktan sonra Türkiyeye gitmenizi önermem:)

      Benim durumunda Einbürgerungzusicherung belgesi yaklasik 1 ay icinde gelmisti. 7 hafta süren arkadaslarim da oldu. Belki Corona sebebiyle degisiklik olabilir tabiki.

  8. Merhaba,

    Ben de bu yaziyi maalesef basvuruyu yaptiktan sonra okuyanlardanim, cok yararli bilgiler. Bana zusicherung gelmesi muhtemelen corona ve noel nedeniyle 3 ay sürdü, su an cikis izin belgesini bekliyorum Stuttgart konsoloslugundan. Okuyanlara bilgi vermesi acisindan ben de ozellikle islem sürelerini belgeler elime gectikce paylasabilirim. Simdi blogdaki tum yazilari okuma vakti 🙂 Selamlar

    • Berkan cok tesekkür ederim güzel ve motive edici yorumun icin.
      Her türlü geribildirimin degerli ve memnuniyetle beklerim.

      Iyi calismalar
      Cagri

      • Merhaba Karahan,

        Vatandasliktan cikis izin belgesi icin 13 Nisan’da basvurdum, icisleri bakanligi sistemin’de 19 Temmuz’da onaylandi. Yani 3 aydan fazla ve bence hayli uzun surdu. 12 hafta boyunca sistemde belegelerin gonderildigi ama henuz ulasmadigi yazisini gordum, sonraki 1-2 hafta icinde ise geri kalan tum asamalar hizlica katedildi. Konsoloslugun belgeyi teslim almak uzere mektubu 23 Temmuz’da elime ulasti.

        • Merhavalar berkan senin adına sevindim işlemlerin ilerliyor inşallah sonuçunuda görürsün!
          Peki elinde çıkış izin belgenin bir kopyası varmı?

        • Merhaba Berkan,

          Sanslisin yine korona döneminde kisa sürede gelmis.
          Ben 23 Mart tarihinde basvurdum, cikis izin belgesini 20 Eylül`de teslim alabildim.

          Cikis izin belgesi ile, tam cikis belgesinin ayni belge olmadigina eminim, aksi halde ek bir sürece gerek duyulmazdi.

          Saygilar,

  9. Merhaba
    Gerçekten herşey çok açıklayıcı olmuş emeklerinize sağlık, benim anlamadığım şey vatandaşlıktan izinli çıkış belgesi ve vatandaşlıktan çıkış belgesi arasında ne fark var elinde bu belgeden olan varsa bilgilendirme amacı ile burda yayın layabilirmi en azından neye benzediğini görürüz, yardımlarınızdan dolayı şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Selam Karahan
      Cok tesekkürler yorumun icin.
      Bir bakip eger bulabilirsem yayinlamaya calisacagim. Ancak Vatandasliktan ciktigini bildiren bir belge.
      Vatandasliktan cikarilmak durumu ve cikmak istemek durumu gibi düsünebilirsin. Cikmak istemek söz konusu ise, izinle cikis belgesini almak gerek. Vatandasliktan cikarilma durumunda belge veriliyor mu bilmiyorum ancak.
      Vatandasliktan izinle cikis basvurusu sonrasinda, vatandasliktan cikis belgesi yani “Genehmigung zum Austritt aus der Türkischen Staatsangehörigkeit” belgesini almak gerekiyor.

      • Teşekkürler cevabınız için siz bir bakın bulabilirseniz ikisini birden yayınlarsınız arasındaki farkı görürüz, birde bu iki evrağı Almanca Tercüme ettirmemiz mi lazım yoksa konsolosluk Tercüme edilmiş şekilde mi veriyor?

        • Yorumunuz icin ben tesekkür ederim.
          Konsolosluga gidecek hicbir evragi cevirmeme gerek olmadi. Hatta etrafimdaki hickimse ceviri yapmadan evraklarini teslim edebildiler.

      • Tekrar merhabalar icarus bir bakayım belgelerime demiştin baktın mı? türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi ve tam çıkış belgesi! Çoğu kişi aynı belge diyor ama sanmıyorum açıklama bölümünde yasa maddeleri farklı diye düşünüyorum ikisini bir arada belge olarak görürsek aradaki farkı daha iyi anlarız. Yakında bende başvuru yapacağım yakınımda Konsolosluk yok soru sorabileceğim o yüzden size soruyorum 😊 Saygılar

        • Ne demek seve seve, ben aslinda evraklara baktim ancak bulamadim. Daha detayli bakip eger bulursam yükelrim, söz:)
          Yalniz benimle beraber basvuran bir arkadasimdan biliyorum, evraklar aslinda ayni olmali… yine de buraya yükledigimde daha faydali olacaktir…

          • Evet bilgi amaçlı iyi olur
            Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi ve tam çıkış belgesi arasındaki farkı görürüz ve çevirme yapılmıyor bildiğim kadarıyla yayınlarsanız çoğu kimseye yardımı olur aklındaki soru işareti gider! Saygılar👍

    • Merhaba,

      Vatandasliktan cikma izin belgesi ön onay olarak düsünülebilir. Urkunde’yi almak icin gerekli bu belge. Vatandasliktan cikma belgesi ise nihai teyit. Bu belge Urkunde ibraz edlildikten sonra konsolosluk tarafindan veriliyor ve tüm vatandaslik isleminin gecerli sayilmasi icin son adim olarak Alman makamina veriliyor. Yani özet olarak bu iki belge farkli.

  10. Merhabalar,

    öncelikle tertemiz, net anlatimin icin cok tesekkürler 🙂

    Einbürgerungsurkunde’yi teslim almam icin 22.07.21 tarihine randevu verildi. Pasaport ve kimlik basvurusu icin ise 25.08.21 tarihine Bürgeramttan termin aldim. Benim sormak istedigim, Einbürgerungsurkunde’yi aldiktan hemen sonra TC Konsoloslugu’ndan o son cikis belgesini alabiliyor muyuz? Yoksa Alman pasaport ve kimliginin cikmasini mi beklememiz lazim?

    • Merhaba,
      yorumunuz icin cok tesekkür ederim.
      “Genehmigung zum Austritt aus der Türkischen Staatsangehörigkeit” belegesini almak icin Alman pasaportunuza gerek yok. Alman pasaportunuz olmadan son cikis belgesini almaniz gerekir.

    • Merhaba,

      Bu nokta benim de kafami karistirdi, Urkunde teslim alindiktan sonra ilk olarak Alman pasaportu ve kimligi icin basvuru mu yapilmali yoksa once Konsolosluktan son cikis belgesinin alinmasi mi gerekli? Selamlar

  11. Merhaba,
    Bilgiler ve zamaniniz icin tesekkurler. Bu surec icerisinde herhangi bir zaman seyahat engeli var mi, ornegin pasaport beklerken, vs? Ya da Turk pasaportunu teslim etmediginiz icin hep seyahat edilebiliyor mu ( Turkiye degil de Avrupa ici ya da Amerika’ya)? Tesekkurler.

    • Merhaba Pelin,
      Yorumun icin ben tesekkür ederim,
      Genel olarak bir seyahat engeli yok. Ancak Türk Vatandasligindan cikisin onaylandiktan sonra Türkiyeye gitmemi önermemislerdi.
      Benim de söyle bir durumum olmustu. Alman Vatandasligina gectikten hemen sonraki hafta Romanyaya gitmem gerekmisti. Fakat Pasaportumun gelisi yetismeyecegi icin Rathaus görevlisi bana 1 ay süreli gecici bir pasaport vermisti. Dolayisiyla eger herhangi bir seyahat yapman gerekiyorsa bunu görevlilere bildirmende fayda var. Onlar bir cözüm bulabilir.

  12. Merhabalar. Böyle açıklayıcı bir yazı için teşekkür ederim. Size bir sorum olacaktı. Entlassungsurkunde’yi teslim alırken Türk konsolosluğu, Einbürgerungsurkunde’nin orjinalini mi yoksa sadece kopyasını mı alıyor? Teşekkürler

    • Anil selam
      Yorumun icin ben tesekkür ederim. Evet Einbürgerungszusicherung hep sende kalmali ve hatta kaybebetmemen gereken en önemli döküman diyebilirim.

1 Trackback / Pingback

  1. Almanya'da Yaşamanın Evreleri - HARBİBEN - Paylaşıyorum

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*