Almanya’da Doğan Çocuğun Kayıt İşlemleri

Baba Oluyorum

Sevgili baba adayı,

İsim konusunu işte tam burada kararlaştırmış olmalısın. Ayrıca, hastane seçilmiş ve doğum gerçekleşmiş olmalı. Baştan söyleyeyim, doğum öncesi başvurman gereken hiçbir yer yok. Almanya’da doğan çocuğun kayıt işlemleri ilk olarak doğumun gerçekleşmesi ile başlayabilir. Öncesinde tamamen doğuma odaklanman gerekir.

Her şeyden önce, doğumun hastanede gerçekleştiğini varsayarak devam edeyim. Doğum yaklaştığında hazırlayacağınız çantaya bir de şu 2 evrağı koy bir zahmet,

  1. Eşin ve senin pasaportlarınız
  2. Evlilik cüzdanınız (Uluslararası değilse çeviri gerekebilir)

Bu 2 evrağa doğum sonrası hastanenin sana vereceği doğum belgesini (Almanca: Geburtsbescheinigung der Klinik) eklediğin takdirde muhtemelen hastanın resepsiyonuna yakın bir yerde başvuru noktalarını göreceksin. (Eğer doğum hastanede olmadıysa veya hastanede böyle iır yer yoksa Standesamt ziyareti göründü sana) 

Doğum sonrası bir haftalık süreyi geciktirmeden bu 3 evrakla başvuru yapman gerekir. Tam da burada bir ipucu vereyim, sakın abartma ben 5-6 orijinal örnek (uluslararası da dahil) için başvurdum. Daha sonra Alman Vatandaşlığı başvurusu sırasında 6 ayı geçmemiş yeni örnek istediler ve ben yine başvurmak zorunda kaldım. Bence 2 normal ve bir tane de uluslararası optimal (daha sonra pasaport ve nüfus cüzdanı başvuruları için kullanılmak üyere). Başvuru sırasında vereceğin adrese yaklaşık 10 gün içinde evraklar gelecektir.

Sıra geldi nüfus cüzdanına

Bu işlem çok kolay oldu cidden. Bir kere bebeği götürmene gerek yok. Anneyi de yormadan tek başına gidip halledebiliyorsun. Konsolosluktan randevu alırken kendi T.C. kimlik numaranı kullanabilirsin. Randevuya aşağıdaki evrakları götürüp gün içinde nüfus cüzdanını alabilirsin.

Gerekli evraklar;

  1. Geburtsurkunde yani çocuğun doğum belgesi
  2.  Anne ve babanın T.C. nüfus cüzdanlarının ve varsa yabancı ülke kimliklerinin aslı ve fotokopisi 
  3.  Uluslararası aile cüzdanı

Hadi hayırlı olsun….

Veee Pasaport başvurusu

Abicim bizim en zorlandığımız mevzu bu oldu yaa. Her şeyden önce, bebeğin fotoğrafı ne yaw… Bir de el kadar bebeğin biometrik fotoğrafı. Olaya gel…

Evet gerekli evrakları sıralıyorum;

  1. Nüfus cüzdanı aslı
  2. Son 6 ay içinde çekilmiş biometrik fotoğraf (bebek kaç aylıksa zaten:))
  3. Konsolosluktan verecekleri formun doldurulmuş örneği
  4. Bir de anne ve babanın muvafakatnamesi veya ikisinin de orada bulunması:)

İşte bu evrakları tamamlayıp fotoğrafı da hallettin mi randevuya gidip bebeğin de pasaportu ile dönebilirsin.

Not: Burada anlatmadığım anneye verilen bir miktar doğum parası var. Gerekli bilgiyi zaten sana konsolosluk verecek:)

Son olarak Vize 

Aman deyim unutma bunu yoksa bebekle Türkiyeye gidersin de bebeği geri getirmen zor olur…

İşin bu kısmı çok zor değil.

Bebeğin pasaportunu almış olman gerek ve burada bir önemli bilgi hem senin hem de bebeğin annesinin doğum belgesi gerek. O da ne be olum deme bebeği doğurmadan önce eşin ile tıpış tıpış konsolosluğa gidip anne-baba olucaz ‘Geburtsurkunde’ lazım derseniz onlar hemen size yardımcı olacaklar…

Evet gerekli evraklar

  1. Bebeğin pasaportu
  2. Bebeğin doğum belgesi ‘Geburtsurkunde’
  3. Anne ve babanın doğum belgesi ‘Geburtsurkunde’ olup konsolosluktan almalısınız
  4.  Uluslararası evlilik cüzdanı

Bu evraklar ile randevulu (veya bazı durumlarda randevusuz da olabilir) olarak ziyaret ettiğin yabancılar bürosunda evladının pasaportunu alarak Almanya’da doğan çocuğun kayıt işlemleri sürecini de arkada bırakmış olacaksın…

Bir sonraki yazılarımda sana Kindergeld ve Elterngeld gibi konulardan bahsedeceğim…

Şimdilik bana müsaade…

Bu arada baba olmak üzerine sormak istediğin başka bir şey olursa, linkte diğer yazılarımı bulabilirsin.

2 Comments

  1. Merhabalar,
    Ben yeşil pasaport sahibiyim. Doğumumu Almanya’da gerçekleştirmek istiyorum. Eşim yeni süresiz oturum sahibi ancak Ulusal Vize başvuruları çok uzun sürdüğünden ben 90 günlük orada kalabileceğim. Bebeğin pasaport başvurusunu konsolosluktan yaptıktan sonra Türkiye’ye geri döneceğim. Yabancılar dairesine gidilip vize başvurusunda bulunmamız gerekiyor mu? Çünkü onlarda oldukça geç vakite randevu veriyorlar. Doğum sonrası yaklaşık 1,5 aylık sürem oluyor bunları halletmek için. Bu konuda yardım ederseniz sevinirim.

    • Arzu Hanim Merhaba
      Gec cevabim icin kusura bakmayin, insallah keyifli bir dogum gecirmissinizdir ve simdiden saglikli ve uzun bir ömür dilerim. Eger esiniz burada kalacaksa o da cocugunuz icin vizeye basvurabilir. Ancak siz yine de arayip sorun derim

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*