Anlayarak ve Aktif Dinleme

Anlayarak ve Aktif Dinleme

Dinliyormuş gibi yapmadan dinlemek

Bugün sana benim de öğrenmekte olduğum bir konudan bahsetmek istiyorum. Anlayarak ve aktif dinleme, gerçekten çok canalıcı bir konu. Evde, iş yerinde, çocuklarla iletişimde ve hatta otobüste, kısaca her an ihtiyaç duyabileceğimiz bir yetenek. Her yetenek gibi bazılarında doğuştan olabiliyor. Ancak benim gibi bu yeteneğe doğuştan sahip olmayanlar, sonradan öğrenmek zorundalar. Bu yazımda etkili dinleme, aktif dinleme gibi konuların ötesinde anlayarak dinleme hakkında yazıyorum…

Bu arada bir ek bilgi vermek istiyorum. Bu konuyu yazarken bir çok kaynakta, ‘dinlediğini belirten ünlemler yap’ gibi tavsiyeler okudum. Aldığım aktif dinleme kurslarında da böyleydi. Bana kalırsa, bu anlatılan yöntemler sadece dinliyormuş gibi yapmak üzerine. Bense aslında gerçekten anlayarak dinlemenin yöntemlerini bulmak istiyorum. Tabi ki bugüne kadar keşfettiğim ve öğrendiğim yöntemler var.

Anlayarak dinleme için tavsiyeler

Az önce de yazdığım gibi bu yeteneğe her zaman ihtiyacımız olabilir. Bu sebeple belki de bazı tavsiyeleri sürekli olarak aklımızda tutmak bize yardımcı olur. Kendi tecrübelerime dayanarak, anlayarak ve aktif dinleme için aşağıda bazı yöntemler yazıyorum. Eğer senin de bizlere önereceğin bir yöntem varsa yorumlara yazmanı rica ederim:)

Konuşma sırasında anladıklarını sorgula

Konuşma sırasında karşı tarafın anlattıklarından neleri anladığını sürekli olarak kendine sorman, dinleme sürecini anlayarak tamamlamanı sağlayacak… Gerçekten aktif ve anlayarak dinlemek için konuya odaklanman gerekir. Bu durumda karşındaki insan konuşurken konuyu anlayıp anlamadığını ve aslında ne anladığını kendi içinde sorgulayabilirsin. Böylece daha konuşma sırasında ne anladığını görmüş olacaksın. Böylece anlamadığın bir yer olduğunda anında sormak gibi bir şansın da olacak.

Göz teması

Çoğu kaynakta etkili dinleme için olmazsa olmazlar arasında sayılan göz teması, anlayarak dinleme için de önemli. Konuşan kişinin gözlerine bakarak dinlediğinde onun ne demek istediğini daha iyi anlayacaksın. Bu durum karşı taraftan gelen mesajları daha iyi anlamanı sağlayacak.

İpucu: Özellikle çocuklarla konuşurken eğilmek ve göz teması kurmak çok önemli. Ancak onları dinlerken de göz teması kurmak, çocuklarla kuracağın sağlam bir iletişim köprüsü kurmana yardımcı olur. Göz teması kurmaya başladıktan sonra göreceksin ki çocuklarla iletişimin çağ atlayacak:)

Anlamadığın yeri tekrar ettir

Özellikle anlamadığın bir nokta olduğunda sakın anlamış gibi yapma. Belki ortaya atlamaktan çekineceksin ve soru sormanın çok saçma olduğunu düşüneceksin. Ancak unutma ki anlamadığın halde anlıyormuş gibi dinlemekten daha komik olamazsın:) Bu sebeple anlamadığın yeri daha iyi anlamak amacıyla soru sorarak tekrarlat. Kendine şu soruyu sor hatta: Karşındaki insan olmasaydı kumandanın geri butonuna basar mıydın? Eğer cevabın ‘Evet’ ise o zaman konuşmacının da geri alması için o butona basmalısın.

Heyecanına yenilme

Bazen kendini aktif bir tartışmanın ortasında bulabilirsin. Bu durumda kendini dinletmek için sabırsızlanabilir ve karşı tarafa söyleyeceğin kelimeleri hazırlamakta güçlük çekebilirsin. Bu sebeple de karşı tarafın ne dediğini bir müddet anlamayabilirsin. Dolayısıyla vereceğin cevap da çok havada kalabilir. Böyle bir duruma düşmemek için heyecanlandığında daha da çok dinlemeye odaklan. Emin ol, anlayarak dinlediğin sürece vereceğin cevaplar da yerine oturacaktır. Hatta tam olarak dinledikten sonra karşındakine bir soru sorarak vereceğin cevabı bu esnada hazırlayabilirsin. Böylece hem dinlemiş olacak hem de cevap kısmında acele etmemiş olacaksın.

Ne anladığını özetle

Konuşmanın sonunda ne anladığını birkaç cümle ile teyit etmen hem karşı tarafa aktif dinlediğini gösterir hem de senin konuşmadan anladığını kendine teyit etmeni sağlar. Ayrıca bu birkaç cümleyi özetleyecek olduğunu bilmek, konuşma boyunca seni aktif tutar ve konuşmanın ana hatlarını belirlemen için motive eder.

Dinlemenin amacı

Dinleme şekillerini araştırırken etkili dinleme, aktif dinleme, yazarak dinleme, eleştirel dinleme gibi birçok kavramla karşılaştım. Genel olarak hepsinde de benzer yöntemler tavsiye ediliyor. Ancak bence bir konuşmayı dinlemenin temel amacı anlamak olmalı. Eğer kendi içinde bunu amaçlayarak dinlemeye ve bunu bir alışkanlık haline getirmeye başlarsan, otomatik olarak daha iyi bir dinleyici olduğunu göreceksin. Sen dinledikçe insanların seninle konuşmak istemesine şahit olacak ve bir insanı anlayarak dinlemenin sana daha çok öğrenme fırsatı sunduğunu göreceksin.

Diğer paylaşımlarımı okumak istersen linke tıklaman yeterli…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*