Bebek Oto Koltuğu Seçimi

Baba Oluyorum

Ana kucağı

Bebek oto koltuğu seçimi, babaların üstüne yapışmış görevlerden biri gibi sanki. Ayrıca çok da fazla çeşit olması sebebiyle biraz da kafa karıştırıcı. Ancak ilk başlaman gereken şey, ana kucağı. 

Ana kucağı da aslında, ev tipi ve araç tipi olmak üzere iki çeşit oluyor. Ev tipi ana kucakları bu seferlik konumuzun dışında kalsın. Araç tipi ana kucağı olarak kastedilen de aslında bebeklerin 3 veya 5 noktadan bağlı oldukları koltuklardır. Bu koltuklar araca ISOFIX veya emniyet kemeri ile bağlanabilir. Güvenlik açısından dikkat etmen gereken şey, Avrupa Birliği tarafından belirlenen CE R44-04 ve UN R129 (i-Size) güvenlik standartlarına uygun olup olmadığıdır. Genelde bu koltukların, bebek yaklaşık 13 kg olana kadar kullanılabileceği yazıyor. Ancak bana kalırsa bu bilgi biraz kağıt üzerinde. Bebek, ortalama 10 kg olduğunda bedenen o koltuğa sığmayacak zaten. Ana kucakları, yaklaşık olarak 12 ay kullanılıyor. Dikkat etmen gereken bir husus daha var. Ana kucağı alırken, bebek arabasına uyumlu modeller olmasına da dikkat etmelisin. Böylece bebeği arabadan çıkarırken elinde taşımaktansa direk arabaya takabiliyorsun. 

Oto koltuğu

Evet sevgili baba kardeşim. Bir zaman sonra bebeğin, ana kucağına sığmadığını fark ediyorsun. Tam da bu noktada artık bebek koltuğuna geçiş vakti gelmiş demektir. Karşına çeşitli koltuk gurupları çıkacak. Liste şeklinde aşağıda paylaşıyorum.

Oto Koltuğu Listesi

Portatif oto koltuğu

Bu tür koltukları bebek, artık çocuk olduğunda kullanmalısın. Portatif koltukları alırken dikkat etmen gereken çok önemli bir durum var. O da koltuğun yumuşak olması. Bizim ilk aldığımız portatif koltuk biraz sertti ve pişiğe sebep oldu. Bu sebeple portatif koltuk alırken, üst tabakanın yumuşak bir madde ile kaplı olmasına dikkat etmelisin. Ayrıca çocuk koltuğa oturduğunda emniyet kemeri boynunun altında kalması gerek. 

Bebek oto koltuğu seçimi önemli noktalar listesi

Genel olarak oto koltuğu seçiminde aşağıdaki noktalara dikkat etmelisin.

  • Isofix ile bağlanıyor olması: Top Tether, emniyet kemeri ve baza gibi farklı yöntemler var ancak en güvenlisi Isofix desek pek de yanlış olmaz
  • Güvenlik test sonuçları: CE R44-04 ve UN R129 (i-Size) önemli olmakla beraber ADAC, Stiftung Warentest, ÖAMTC, TCS, Plus Test ve Autobild gibi testlerden de iyi not almış ise korkma.
  • Yan darbe koruması: Bu konuda her markanın farklı bir sistemi var. Bizim seçimimiz Cybex’ten yana oldu.
  • Yatış pozisyonu: Genel olarak 3 yatış pozisyonunun yeterli olduğunu söyleyebilirim. Bunlar; dik oturma, dinlenme ve uyku pozisyonları.
  • Pratiklik: Pratik olması çok önemli. Özellikle ilk zamanlarda kullanacağın için mutlaka dene ve öyle al derim. Emniyet tokası kullanımı mesela gerçekten püf nokta. 
  • Temizlik: Uzun süre kullanacak olman sebebiyle kumaşlarının çıkabiliyor ve yıkanabiliyor olması büyük avantaj. Arabada otursa da emin ol sürekli kirlenecek.

Babalara özel diğer paylaşımlarımı okumak istersen buraya bir link bırakıyorum. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*