Değişimden Korkma

Kelebek

Değişimden keyif almak

İşin açıkçası, değişimden korkma demek kolay. Ancak değişim, bilinmeyene atılan bir adım olduğundan bazen korkutucu olması da normal. Peki ya bilinmeyen gelecek, bize mevcut olandan daha iyi şeyler getirecekse… Bu durumda, değişimden keyif almak daha muhtemel.

Bu yazımda, değişimi kavramak ve sonunu tahmin etmeye çalışarak değişimden keyif almanın çok faydalı olduğunu vurgulamak istiyorum. Değişimin istenmemesinin asıl sebebi, bilinmeyene olan bir adım gibi düşünülmesi. Ancak sürekli mevcut durumda yaşamak da hem insan doğasına aykırı hem de gerçekten sıkıcı. İnsan bu sebeple yeni tecrübelere merhaba demek istiyor. Mevlana’nın da dediği gibi, ‘Dünle beraber gitti cancağızım, / Şimdi yeni şeyler söylemek lazım…’

Değişimi kontrol etmek

Değişimden korkma derken, aslında bir kabul yapıyoruz. Yani korkulacak bir şey yok demek istiyoruz. Ancak işin aslı öyle değil. Her değişim güzelliklerle beraber gelecek diye bir kanun da yok. Ancak iyi düşünülmüş bir değişiklik de muhtemelen keyifli tecrübelere gebe…

Değişim kavramının bir güzel yanı da sürekli bir eylem olması. Yani diyelim ki yeni durumundan memnun kalmadın. Hayatında yaptığın bir değişiklikten memnun değilsin, tekrar değiştirme şansın olduğunu unutmamam gerekir. Bunu bilmek, aldığın kararlarda da rahatlamanı sağlayacaktır.

Dönüşü olmayan kararlar

Belki de işin püf noktası, dönüşü olmayan değişikliklerde saklı. Bu durumda dikkat etmen gereken şeyler var. Örneğin saç şeklini değiştirdin ve memnun kalmadın. Her zaman eski saç şekline dönebilirsin. Peki diyelim ki, başka bir ülkede yaşama kararı aldın. Kararından memnun kalmadığın durumda, geriye dönüş mümkün ancak meşakkatli olabilir. Bu durumda belki de böyle bir değişiklikten önce artısı ve eksisi ile iyi bir tartıdan geçmen faydalı olacaktır.

Karar almak aslında o kadar da kolay olmayabilir ancak en kötü karar, kararsızlıktan daha iyidir. Büyük kararlar almanın gerektiği durumlarda, detaylı bir şekilde değerlendirme yaptıktan sonra alınan kararlardan korkmamak gerekir. Her türlü ihtimali göze almak mümkün değil. Her şeyi önceden bilemeyiz. Yani kötü bir karar aldığımızı fark ettiğimizde, eğer elimizden geleni yaptığımızı biliyorsak kabul etmemiz daha kolay olur. Bu kabul ile yeni kararlar almaya odaklanmamız da kolay olacaktır…

Değişimden korkma

Aslında bu yazıyı tam da bir iş değişikliği arifesinde yazıyorum:) Yeni işimden memnun kalmama ihtimali beni korkutmuyor. Çünkü böyle bir durumda, yine değiştirebilme ihtimalim olduğunu biliyorum. Bu ihtimali bildiğim için daha öncesinde ülke değiştirirken de korkmadığımı söyleyebilirim.

Belki de bilinmeyeni bilmeye çalışmaktan ziyade kabul etmeye ikna olduğumuzda, daha az korkuyoruz.

Diğer paylaşımlarımı okumak istersen, bu linki tıklaman yeterli….

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*