Geleceğin Meslekleri

Geleceğin Meslekleri

Yapay zeka, insanların yerini alacak mı? Son zamanlarda en çok duyduğum sorulardan biri oldu. Ancak insanoğlu bu soruyu ilk defa sormuyor. Bilindiği üzere, bilgisayar ilk çıktığı zamanlarda da yine aynı korkular söz konusuydu. Neticede, yepyeni birçok meslek dalı ortaya çıktı. Mesela, IT danışmanlığı, veri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi meslekler, bize korktuğumuz teknolojinin hediyesi. Dolayısıyla bu yazımın konusu, geleceğin meslekleri olacak. Yani endüstri 4.0, bize ne gibi yeni meslekler sunabilir sorusunun yanıtını aramaya çalışacağım.

Yapay zeka psikoloğu

Eşimin psikolog olması sebebiyle ilk sıramda yapay zeka psikologluğu var. Derin öğrenme ve yapay zeka gibi konular hala yolun başında sayılır. Ancak biliyoruz ki, gelecek bize birçok yapay zeka uygulaması sunacak. Belki de hayatımızın hemen hemen her alanında, yapay zekaları kullanıyor olacağız. Ancak son zamanlarda yoğun olarak, işin etik tarafı da tartışma konusu oldu. Bu sebeple, yapay zekaların verilerini, insanın etik değerlerine uyarlı hale getiren bir meslek gerekecek diye düşünüyorum.

Şöyle bir senaryo düşünelim. Bundan 40 yıl sonra, evinize bir robot aldınız. Bu robotun görevi, torununuzla ilgilenmek olsun. Sizce de bu robotun, torununuzla ilgilenme şekli ve hatta sapık bir robot olup olmayacağı hayati önem taşımıyor mu? İşte tam da bu noktada, davranış bilimlerine ve psikologlara ihtiyacımız olacak diye düşünüyorum. Yani birilerinin, yapay zekaya hangi girdileri vermeli ki, ahlaka uygun davranan çıktılar elde edilsin gibi konular üzerine kafa yorması gerekecek. Psikologlar kendinizi hazırlayın:)

Veri organizatörlüğü

Kulağına biraz garip gelebilir. Ancak verinin ne kadar önemli olduğu da malum. Hatta önümüzdeki yılların altını bence veri olacak. Dolayısıyla, veri bulma ve bu verileri amaca uygun şekilde organize edip girdi haline getirme gibi bir meslek neden olmasın? Aslında ‘Bitcoin’ madenciliği gibi bir meslek olmaz mı? Bence olur:)

Data tüccarı

Sanırım verinin, önümüzdeki yıllarda ne kadar önemli olacağı konusunda çoğumuz artık hemfikiriz. Ancak verinin bulunması ve belki ön işlemden geçerek kullanılması konusunda temel kısıtlar yaşayabiliriz. Bu sorunun çözümü yine veriyi toplayıp ve işleme hazır hale getiren data tüccarları tarafından sağlanabilir.

Aslında günümüzde de birçok kişi, veri satarak para kazanıyor ancak meslek olarak data tüccarlığı henüz günlük kullandığımız bir terim olamadı:) Kim bilir, belki geleceğin meslekleri listesinde yer verdiğim data tüccarlığı, bir gün çok sevilen bir meslek olabilir.

Veri sigortacısı

Çok garip mi geldi? Bence de:) Ancak şöyle bir düşünelim derim. Bir verimiz var ve bu veriye dayanarak şirketimiz için hayati kararlar alan bir algoritma kurduk. Acaba birilerinin, mesela rakip firmalarımızın, bizim verilerimizi manipüle ederek bizim hatalı kararlar almamızı istemesi söz konusu olabilir mi? Bence olabilir…

İşte tam da bu noktada verilerimizi de sigortalamak isteyebiliriz. Zaten insan, değerli bulduğu şeyleri sigortalamaz mı? Peki verinin de değerli olacağı konusunda hemfikir değil miyiz?

Yapay zeka müfettişi

Fazla mı uçuyorum:) Napayım, konu uçmaya çok müsait:) Ancak şu anda bile, ‘Data Auditor’ pozisyonları için çalışan arayan firmalar var. Sanki artık, yapay zeka müfettişliği geleceğin değil günümüzün mesleği olmuş gibi.

Buradan kasıt, birilerinin verileri kontrol edip, yapay zekanın standart normlara göre çalıştığını garanti etmesinin gerekli oluşu. Böylece yasal bir takım gereklilikler de kontrol edilmiş olacak. Kim bilir, belki de bu müfettişler sayesinde yapay zeka, insanoğlunu yok edemeyecek:)

Geleceğin meslekleri ve dahası

Bu yazıyı yazarken çok eğlendim. Belki biraz uçtuğum noktalar oldu ancak yine de bu mesleklerin aranan meslekler olmayacağının kesin bir ispatı yok. Bu yazıda vermek istediğim mesaj da tam olarak, geleceğin birçok imkanla birlikte geldiğini vurgulamak. Yani belki bazı mesleklere, önümüzdeki on yıllarda bir daha ihtiyacımız olmayacak ama belki de çok daha fazla yeni meslek gün yüzüne çıkacak.

Bu konuda yorumlarını almak da isterim. Belki senin de aklına daha uçuk meslekler geliyordur:)

Diğer paylaşımlarımı bu linkten bulabilirsin…

2 Comments

  1. Geleceğin meslekleri konusunda bende aynı düşünce içerisindeyim. Aynı konu Türkiye’de ise şöyle sıralanabilir; ayakkabı tamircisi, terzi ve otomobil motor ustası.

    • Değerli yorumun için çok teşekkürler Onurum,
      Ne diyelim belki yeni arkadaşlar bu kısır döngüyü kırarlar.
      Bütün mesele vaktimizi çalışarak ve zamanı yakalayarak geçirmeyi öğrenmek ve genç beyinlerimizi bunun için desteklemek…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*