
Yıllardır yazarım. Şiirler ve öyküler, hem okuduğum hem de yazdığım arkadaşlarım oldular. Zaman zaman yazdıklarımı paylaşmaktan da çekinmedim. Çünkü yazmak ne kadar rahatlatıyorsa, yazdıklarımı paylaşmak da o kadar mutlu ediyor beni. Bir gün, bir üniversite arkadaşımın da vasıtasıyla şiirlerimi bastırmaya niyetlendim. Böylece ortaya, şiir kitabım ‘Denize Kalan‘ çıktı.
Yapay zeka ve şiir
Şiir kitabı çıkarma fikrine kapıldığım ilk an, farklı bir şey yapmak istediğimi biliyordum. Aklıma birden, son zamanlarda ilgilendiğim yapay zekayı da bu işe katmak geldi. Böylece geceleri uyumadan öğrendiğim ve çokça emek harcadığım, yazılım ve algoritma bilgilerimi daha da ilerleteceğim ufak bir projem olmuştu. Sevinçle eve gelip fikrimi eşimle paylaştım. Onun da desteği ile kollarımı sıvadım ve bilgisayarımı açtım.
İlk başlarda kolay olacağını düşünmüştüm. Ancak beklediğimden 3 kat daha fazla zaman aldığını söyleyebilirim. Hatta tatil akşamlarımda bile bu konu hakkında kafa patlatıyordum ve yakın arkadaşlarımla da bu konu üzerine fikir alışverişleri yapıyordum. Yapmamaya özen gösterdiğim tek şey, Google taraması oldu. Çünkü özgün ve bana ait bir sonuca ulaşmak istedim.
Kullandığım kodun ve algoritmanın ayrıntılarını bu yazımda paylaştım. Ancak bu kodları ortaya çıkarmak için fazla mesai harcamam gerekti. Bu anlamda Ergin’in de kulaklarını çınlatalım. Aklıma gelen her fikri ona da sorup, kafasını az patlatmadım:)
Denize Kalan ve robot şair Deniz
Denize kalan, bazen karamsar bazen de memleket hasreti kokan şiirlerden meydana gelen bir şiir kitabı. Şiir sıralamasında, iyimser ve karamsar şiir dengesine dikkat etmeye çalıştım. Ancak okuyan kişinin de beni daha iyi tanımasına olanak sağlamalıydım.
Hayatımda iz bırakan yerleri, kişileri ve olayları şiirleştirerek ortaya çıkardığım bu kitap, benim için çok önemli. Geleceğe benden kalan bir parça.
Gelelim robot şair Deniz Yılmaz rastlantısına… Şiir kitabımın yayınlandığı ilk gün, yapay zeka şiir örneği var mıdır acaba diye yaptığım bir Google taramasında, robot şair Deniz Yılmaz işe tanıştım. Kendisi, bir gazetenin kelime havuzundan derlediği kaynak ile yapay zeka şiirler yazan harika bir robot şair. Benden çıktığını sandığım bu fikrin, yıllar önce yapılmış olması beni üzmekten çok sevindirdi. Yalnız olmadığımı hissettim. Ayrıca tesadüfe bakın ki, benim kitabın adı ‘Denize Kalan‘, ve robot şairin adı ‘Deniz Yılmaz’.
Deniz Yılmaz’ın en ilgi çekici kısmı ise; şiirlerini fiziksel olarak da yazması. Yani kalem tutuyor ve kendine ait bir kimliği var. Deniz Yılmaz’ı kodlayan Bager Akbay, gerçekten çok saygı duyduğum bir iş çıkarmış. Hem de benden yıllar önce. Ayrıca kendisine de, bu tesadüfü paylaşmama izin verdiği için, buradan çok teşekkür ediyorum.
Tesadüfe bakın ki, Bager Bey, Deniz Yılmaz adlı robot şairi ortaya çıkarmış ben de Denize Kalan bir yapay zeka şiiri kodlamışım.
Kitap nasıl çıkarılır?
Kitabımda, tek bir tane yapay zeka şiirine yer vermek istedim. Sonuçta benim de söylemek istediklerim vardı. Ancak yine de, o ilk şiir yapay zekadan çıktığında ve yeni şiirler yazmaya devam ettiğindeki sevincimi anlatamam. Bazen saçma dizeler de yazıyordu ancak yazılanlardan içime en çok sinen bir tanesini seçmem zor olmadı. Böylece kendi şiirlerimi de ekleyerek bir word dosyası oluşturdum. Zaman kaybetmeden yayınevine gönderdim.
Kapak tasarımı ve isim de bu sırada ortaya çıktı. En çok zaman alan şeylerden biri, kapak tasarımı oldu. Biraz da bu konuda genel bir kapasite kısıtı olduğunu düşünüyorum.
Yeni kitap çıkarak arkadaşlara hazırlık kısmını çok iyi planlamalarını tavsiye ederim. Ayrıca kitap çıkarmak isteyen arkadaşlara, son trend olan Print on Demand yaklaşımını araştırmalarını da tavsiye ederim. Zira ikinci kitabım için bu yolu denemeyi düşünüyorum. Print on Demand ile ilgili birçok şirket var ve hatta amazonun da kendine ait bir basım evi var.
Print on Demand: Kabaca, kitabın bütün tasarımını siy belirliyorsunuz, veya ufak bir ücret karşılığı bu hizmeti satın alabiliyorsunuz. ISBN numarasını da yine ufak bir ücret karşılığı Print on Demand hizmeti sunan siteden alabiliyorsun. En güzel tarafı ise, baştan binlerce kitap basmak yerine, kitabın sipariş edildikçe basılıyor ve satılıyor olması. Aradaki kar marjını ise en baştan, şeffaf bir şekilde belirleyebiliyorsun. Araştırmanı şiddetle tavsiye ederim.
Be the first to comment