Millau Köprüsü

Bugün seni, üzerinden taşıt geçen dünyanın en yüksek köprüsüne götürüyorum. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesi’ni geride bırakıyor. Ayrıca rüzgarı da cabası. Bunun yanı sıra köprünün yapım hikayesi de oldukça ilginç. Köprünün yapımına 2001 yılında başlanmış. Paris ve İspanya arasında 30km’ye varan trafiği engellemek amacıyla tasarlanmış. Millau Köprüsü belki de köprüler içinde, gezilmesi gerekenler listesinin ilk sıralarında yer alıyor. 

İş seyahati için geldiğim Rodez’de arkadaşlarımın sürekli olarak görmem için ısrarlarını ilk başta anlamamıştım. Ancak bu köprüye gelip de, tarihi bir kenti korumak adına böyle devasa bir yapıyı mühendislere saygı duydum. Sırf bu sebeple görülmesi gereken Millasu Köprüsü, aynı zamanda sahip olduğu dünya rekorları ile de dikkat çekiyor.

Millau’dan geçerek

Millau köprüsü, Fransa’nın güneyinde kalıyor. Dolayısıyla Andorra, Montpellier ve hatta Barcelona’yı da beraberinde planlayabilirsin. Bir tek bu köprüyü görmek için gelmek hata olur. Ancak eğer yakınlarından geçiyorsan mutlaka uğramalısın. Ben buraya Rodez ve Albi kentlerini gezerken gelmiştim. 

Köprü’nün rekorları

Köprü aslında dünyanın devasa yapıları listesinde yer alıyor. Ben de bu köprüyü gezdikten sonra, devasa yapıları konu alan bir belgeseli izleme şansına sahip oldum ve bu bilgilerle tekrar oraya gitmek istedim:) Yani belki de gitmeden o belgeseli izlemen isabet olur. 

Kabaca rekorları ise şu şekilde:

  • Dünyanın en yüksek taşıyıcı kolonlarının ikisi de bu köprüde (244,96 metre ve 221,05 metre)
  •  Dünyanın en yüksek köprü kulesi (343 metre)
  •  Yerden en yüksek köprü yüzeyi (270 metre)

Ayrıca bilmen gerekenler

Fotoğrafını çekmek için, çıkışı yakalamak zor. Önceden hazırlanarak gitmeni tavsiye ederim. Ayrıca köprüde durmak yasak. Köprü tabi ki paralı ve pek de ucuz değil. Köprünün yapımı ile ilgili bir de belgesel var. İzlemeni tavsiye ederim. 

Bir de eğer rüzgar konusunda bir hassasiyetin varsa hazırlıklı gitmeni tavsiye ederim. Sadece köprü izlemek için değil, yolunu buradan geçip başka bir kenti de gezmek için plan yapman da mantıklı olur.

Son olarak, köprünün 100 yıl sonra yıkılacağını bilmek üzüyor adamı be…

1 Trackback / Pingback

  1. Albi Şehri - Harbiben

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*